Info servis

HNB: plasmani banaka nešto usporeniji

Ukupni plasmani banaka nebankarskom sektoru na kraju svibnja iznosili su 196,6 milijardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta iznosila je 21,4 posto, podaci su Hrvatske narodne banke.

Pritom su ukupni krediti odobreni stanovništvu dosegnuli 103,3 milijardi kuna, dok su plasmani banaka poduzećima iznosili 89,4 milijardi kuna.

Iako je kreditna aktivnost poslovnih banaka od početka 2007. godine snažna, rast plasmana u prvih pet mjeseci ipak je nešto sporiji u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, primjećuju analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

Ako se isključi utjecaj tečaja, ukupni su plasmani u prvih pet mjeseci, u odnosu na kraj prošle godine, povećani za 8,2 posto, dok je povećanje u istom prošlogodišnjem razdoblju bilo za dva postotna boda veće i iznosilo 10,2 posto.

S povećanjem od 2,4 milijarde kuna u svibnju ove godine ukupni plasmani banaka nebankarskom sektoru na kraju svibnja iznosili su 196,6 milijardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta iznosila je 21,4 posto, što je za 1,5 postotnih bodova manje nego na kraju 2006. godine.

Rastu ukupnih plasmana u svibnju ponajviše su pridonijeli krediti odobreni stanovništvu, koji su u tom mjesecu povećani za 1,4 milijardi kuna.

Glavnina odobrenih kredita odnosila se na nenamjenske potrošačke kredite (oko 700 milijuna kuna) te na stambene kredite (oko 600 milijuna kuna).

Na kraju svibnja ukupni krediti odobreni stanovništvu dosegnuli su 103,3 milijarde kuna, a njihova godišnja stopa rasta iznosila je 21,6 posto.

Banke su nastavile intenzivno kreditirati i poduzeća. S povećanjem od jednu milijardu kuna u svibnju plasmani banaka poduzećima dosegnuli su 89,4 milijardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta je 21,7 posto.

Plasmani banaka središnjoj državi, kao i depoziti države kod banaka, tijekom svibnja nisu se znatnije mijenjali, pa se iznos neto potraživanja poslovnih banaka od središnje države tek blago smanjio (za 0,1 milijardu kuna) te je na kraju svibnja iznosio 14,8 milijardi kuna, što je za 32,1 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Po podacima HNB-a, u svibnju ove godine poslovne su banke nastavile smanjivati svoje obveze prema inozemstvu. Tako je inozemna pasiva banaka, nakon snažnog pada u ožujku i travnju (4,1 milijarde kuna), u svibnju smanjena za još oko 500 milijuna kuna te je na kraju mjeseca iznosila 73,6 milijardi kuna.



Hina