Info servis

HOK se zalaže za jače uvažavanje obrtništva u gospodarskoj politici

Hrvatska obrtnička komora (HOK), koja u grupaciji obrtništva i malog poduzetništva zapošljava jednu četvrtinu ukupno zaposlenih u Hrvatskoj, u narednom će se razdoblju zalagati za jače uvažavanje obrtništva u gospodarskoj politici te poticajne mjere koje će pospješiti razvoj te djelatnosti.

Kazao je to predsjednik HOK-a Mato Topić na današnjem susretu s novinarima, ističući kako je nužno unapređivati rad HOK-e u svim segmentima te nastaviti kontinuiranu brigu oko strukovnog obrazovanja.

Kao jedan od glavnih problema s kojima se obrtništvo suočava naveo je nezadovoljstvo suradnjom s resornim ministarstvima i Vladom, izuzev Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Topić je mišljenja kako ih se dovoljno ne uvažava kao ni njihove zahtjeve.

Kazao je kako će se obrtnici i nadalje zalagati za povećanje gornje granice paušala s 85 tisuća na 200 tisuća, prijelaz na obračunavanje dobiti s 2 milijuna na 4 milijuna kuna ukupnog prometa, uvođenje olakšice za nove tehnologije i novo zapošljavanje, rješavanje problema uporabnih dozvola za poslovne prostore te reguliranje rada na crno koji ozbiljno ugrožava poslovanje obrtnika.

Podsjetio je na važnost osnivanja Obrtničke banke, koja bi, kako je najavljeno, trebala početi s radom do kraja ove godine, kao i za posebne olakšice za deficitarne obrte i stare zanate.

U posljednje tri godine u Hrvatskoj je otvoreno 5.000 novih obrta i 13.000 novih radnih mjesta u obrtu. U prvih pak pet mjeseci ove godine zabilježeno je otvaranje 1.000 novih obrta te 8.000 novih radnih mjesta.



Hina