Info servis

B2G -zajednička kartica Zagrebačke banke i FINA-e

Zagrebačka banka i Financijska agencija (FINA) potpisale su danas ugovor o suradnji za prvu zajedničku "B2G-Business to Government" karticu kojom će od početka srpnja ove godine obrti, tvrtke i drugi poslovni subjekti moći poslovati putem Interneta i sa tijelima državne uprave i javnih službi.

Ugovor za tu co-branding karticu su na konferenciji za novinare u sjedištu Zagrebačke banke potpisali njezin predsjednik Uprave Franjo Luković i predsjednik Uprave FINA-e Zoran Maksić.

Riječ je o prvoj suradnji i kartici takve vrste u Hrvatskoj koja će poslovnim subjektima, korisnicima e-zaba poslovnog bankarstva Zagrebačke banke omogućiti korištenje više različitih elektroničkih servisa i usluga državne uprave i javnih službi putem Interneta.

To će, kako očekuju i procjenjuju izdavatelji, pridonijeti uštedama vremena i novca gospodarstva i do 200 milijuna kuna godišnje, ali i potpuno redefinirati dosadašnje poslovanje korisnika.

Iz vlastitog ureda ili doma korisnicima će tijekom 24 sata uz tu karticu osim Internet bankarstva biti na raspolaganju korištenje e-usluga poput web bona, registra koncesija i godišnjih financijskih izvještaja (e-regos), e-porezna i e-mirovinsko. Do kraja ove godine u planu su i tri nove usluge za korištenje tim putem, čulo se na konferenciji.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Luković ističe da trenutno imaju 65 tisuća poslovnih subjekata-korisnika e-zabe, što je najviše među bankama u Hrvatskoj, a svi su oni potencijalni korisnici B2G usluga.

Napomenuo je i da se u Hrvatskoj Internet bankarstvom u poslovanju služi oko 85 posto velikih tvrtki, oko 60 posto srednjih te oko 50 posto malih poduzetnika, uz trend povećanja tih postotaka.

Predsjednik Uprave FINA-e Maksić drži da je izdavanje takve kartice prvi korak ka ostvarenju vizije da svaki poduzetnik u Hrvatskoj s državnom može putem Interneta obavljati sve relevantne transakcije.

Ministar financija Ivan Šuker naglasio je da je FINA i time, kao i prošlomjesečnim ugovorom s Agrokorom, potvrdila da je 'prebrodila porođajne muke transformacije u modernu financijsku instituciju koja je sada nositelj projekata e-Hrvatske'.

Najavio je da će 'uskoro zakon o poreznom broju vidjeti svjetlo dana'. Istaknuvši i da 'Internet komunikacija oslobađa nepotrebne administracije' Šuker je najavio i da će se od iduće godine najvjerojatnije porezna prijava i prijava poreza na dobit i dohodak podnositi i tim putem.

Državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić je pak najavio pokretanje nove kampanje "Oslobodite se e-straha" koja bi poslovne ljude trebala više usmjeriti na korištenje Interneta i drugih modernih informacijskih tehnologija u poslovanju.

Hina