Info servis

Dell najavio 8.000 otkaza uslijed pada dobiti u prvom tromjesečju

Računalna kompanija Dell zabilježila je blagi pad dobiti prema preliminarnim podacima za svoje prvo ovogodišnje poslovno tromjesečje, te najavila više od 8.000 otkaza u idućih godinu dana u okviru kontinuiranog procesa restrukturiranja svojeg poslovanja.

Dobit Della je u prva tri mjeseca svoje poslovne godine, do 4. svibnja, iznosila 759 milijuna dolara. Usporedbe radi, u istome razdoblju godine ranije bila je 762 milijuna dolara.

Istodobno je ostvaren rast prihoda od gotovo jedan posto na godišnjoj razini, na 14,6 milijardi dolara. Nakon objave toga izvješća, dionice tog proizvođača kompjutora ojačale su više od pet posto.

Najavljeni otkazi, koji predstavljaju 10 posto od ukupno 88.100 zaposlenih na stalno i određeno vrijeme u toj kompaniji, dio su Dellovih nastojanja usmjerenih na ponovno pridobivanje tržišnog udjela nakon što ga je Hewlett-Packard prošle godine istisnuo s prvoga mjesta po svjetskim isporukama kompjutora.

Prema podacima tehnoloških konzultantskih tvrtki IDC i Gartner Inc., u prvom ovogodišnjem tromjesečju HP je zadržao svoju vodeću poziciju prema Dellu, s oko četiri posto više isporuka.

U okviru kontinuiranih napora usmjerenih na reorganizaciju poslovanja koje predvodi Michael Dell, ta je kompanija dosad provela potpunu promjenu čelništva te niz drugih promjena usmjerenih na unaprjeđenje svoje korisničke usluge i ponovno pridobivanje svojeg tržišnog udjela.



Hina