Info servis

Podravka kupila Lero

Predsjednici uprava Istravina i Podravke Ivica Hanžek i Darko Marinac potpisali su danas u Rijeci ugovor o kupoprodaji marke Lero, čime je Podravka postala vlasnik te marke proizvoda u kategoriji bezalkoholnih napitaka.

Na upit novinara o vrijednosti potpisana ugovora, potpisnici su naveli da je dogovoreno da se u ovom trenutku to ne objavljuje, ali da se može govoriti o jednoj četvrtini godišnjeg prometa Istravina na sokovima, koji iznosi oko 100 milijuna kuna, dakle o iznosu od oko 25 milijuna kuna.

Marinac je istaknuo kako vjeruje da će Podravka koristiti brand Lero jednako dobro kao Istravino te da je Podravka dosta prisutna na tržištu izvorskih i mineralnih voda, ali da, ako želi biti dugoročno uspješna, mora proširiti svoj asortiman na sokove.

Preuzimanjem marke proizvoda Lero Podravka će osnažiti tržišne pozicije ukupnog poslovanja kategorije pića i smanjiti troškove prodaje i distribucije. Uskoro će se uvesti novi asortiman proizvoda funkcionalnih sokova te se planira jačanje prisutnosti proširenog asortimana pića u kanalu prodaje HORECA, kroz uvođenje ugostiteljskih oblika pakiranja juiceva i nektara, kazao je Marinac.

Ovom transakcijom predviđa se i preuzimanje ugovornih obveza u uslužnoj proizvodnji koje Istravino ima prema trećim osobama, poput primjerice proizvodnje Cocte, Orangine i drugih marki iz kategorije bezalkoholnih napitaka.

Hanžek je kazao da Istravino nastavlja djelovati u području vinarstva i vinogradarstva, da ta tvrtka u hrvatskom vinarstvu "drži" oko 21 posto tržišta te da se podizanjem novih nasada priprema za ulazak u Europsku uniju.

Prodaja Lera, pojasnio je, dio je realizacije poslovne politike koja će se odvijati restrukturiranjem tvrtke, kapitalizacijom unutrašnjih resursa i povećanjem profita, selekcijom asortimana, prilagođavanjem tržišnim prilikama i amortizacijom utjecaja ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naglasak će pritom biti na specijalizaciji i jačanju robnih grupa vina i alkoholnih pića, a vlastiti vinogradi i ulaganje u primarnu proizvodnju prvi su korak u ostvarivanju navedenog cilja

Hina