Info servis

HNB: snažan rast plasmana banaka u ožujku

Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj su u ožujku zabilježili snažno povećanje, za 5,1 milijardu kuna ili 2,7 posto, nakon umjerenijeg rasta u prva dva mjeseca ove godine, a ukupno su u prva tri mjeseca ove godine ti plasmani povećani za 8,2 milijarde kuna ili 4,5 posto.

Na kraju ožujka ove godine ukupni plasmani banaka nebankarskom sektoru dosegnuli su 191,6 milijardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta iznosila je 22,4 posto, podaci su Hrvatske narodne.

Kako bi se porast plasmana u 2007. godini zadržao u okviru, za ubrzani gospodarski rast, dostatnih 12 posto, poslovne bi banke u ostatku godine trebale usporiti svoju kreditnu aktivnost žele li izbjeći obvezni upis blagajničkih zapisa HNB-a zbog prebrzog rasta kredita, upozoravaju iz središnje banke.

Po podacima iz najnovijeg Biltena HNB-a, ostvarenom rastu plasmana banaka u ožujku uvelike je pridonijelo realiziranje kredita za restrukturiranje brodogradilišta, a plasmani banaka poduzećima samo u ožujku porasli su za 2,6 milijardi kuna.

Na kraju trećeg ovogodišnjeg mjeseca plasmani banaka poduzećima iznosili su ukupno 87,2 miljardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta iznosila je 22,1 posto.

Poslovne su banke u ožujku, osim poduzeća, navode analitičari HNB-a, snažno kreditirale i stanovništvo.

S povećanjem od 2,4 milijarde kuna tijekom ožujka ukupni su krediti banaka odobreni stanovništvu na kraju trećeg ovogodišnjeg mjeseca dosegnuli 100,6 milijardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta ostala je na visokoj razini od 23,6 posto.

U strukturi kredita stanovništvu i nadalje je najbrži rast stambenih kredita, dok se najveći dio ukupno odobrenih kredita građanima odnosi na nenamjenske potrošačke kredite.



Hina