Info servis

Konzum i Fina potpisali ugovor o suradnji

Trgovački lanac Konzum i Financijska agencija (FINA) potpisali su danas Ugovor o suradnji koji će dodatno osigurati snažnije povezivanje najvećeg domaćeg maloprodajnog lanca i domaće agencije za financijsko poslovanje.

Potpisivanjem ugovora Fina i Konzum ulaze u zajednički projekt u kojem sinergijom zanja, iskustva i inovativnosti unaprjeđuju zajedničku suradnju, ali i poslove obrade novca dižu na višu razinu, rečeno je.

Predsjednik Uprave Fina-e Zoran Maksić istaknuo je kako ovaj ugovor dodatna potvrda da su klijenti prepoznali Fina-u kao tvrtku koja može pružiti kompletnu uslugu velikim sustavima kao što je Konzum.

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić istaknuo je kako je Fina danas u vlasništvu države te kako se nalazi na udaru razvijenog bankarskog sustava, gdje joj prijeti opasnost da izgubi dio značajnog posla manipulacije gotovinom. Stoga je Agrokor ponosan što daje podršku daljnjem razvoju Fina-e, rekao je te dodao kako ovaj ugovor Konzumu donosi uštedu od nekoliko stotina tisuća eura.

Dosadašnja suradnja sa Fina-om obuhvaćala je sustav e-plaćanja, a ovim ugovorom suradnja se nastavlja i na području pologa gotovine. U planu je, kazao je Todorić, i daljnji razvoj poslovnih odnosa.

Novina u Ugovoru je direktno fakturiranje Fina-e Konzumu za obavljanje usluge, što će omogućiti korištenje pretporeza. Do sada se usluga fakturirala preko poslovnih banaka, a budući da iste nisu u sustavu PDV-a tu olakšicu nije se moglo koristiti.

Ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora Fina-e Ivan Šuker istaknuo je kako je potpisivanjem ovog ugovora poslana jasna poruka da država želi da gotovinski centar ostane u vlasništvu države. Hrvatska ne može, kazao je Šuker, podnijeti više od jednog gotovinskog centra.

Fina razvija svoj gotovinski centar i ovo je najjača injekcija koju joj je netko mogao dati uz podršku države koju ima, kazao je ministar.

Todorić se osvrnuo i na poslovne rezultate Agrokora u prošloj godini ističući kako je lani ostvaren konsolidirani prihod od 15 milijardi kuna, što je porast od 20 posto prema godini ranije. U ovoj godini planiraju se prihodi od 22 milijarde kuna, kazao je.

Što se pak tiče sudjelovanja Agrokora u privatizaciji poljoprivrednog kombinata Vupik, Todorić je kazao kako će se s ozbiljnom ponudom javiti na novi natječaj.



Hina