Info servis

Bruto dobit banaka 4,2 milijarde kuna

Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 4,24 milijarde kuna, pokazuju revidirani podaci za poslovne banke na dan 31. prosinca 2006. koje je danas objavila Hrvatska narodna banka.

Usporedbe s revidiranim podacima iz godine prije pokazuju pak da je bruto dobit banaka lani povećana za oko 200 milijuna kuna ili za 5,2 posto.

Istodobno, ukupna aktiva banaka u Hrvatskoj na kraju prosinca prošle godine iznosila je 304,6 milijardi kuna, što je za 17 posto ili za 44,3 milijardi kuna više nego krajem godine prije.

Na kraju prošle godine u Hrvatskoj su poslovale 33 banke, od kojih 15 u stranom vlasništvu, 16 u domaćem privatnom i dvije u domaćem državnom vlasništvu.

Udio banaka u stranom vlasništvu u ukupnoj imovini svih banka u Hrvatskoj iznosi čak 90,8 posto.

Udio banaka u domaćem privatnom vlasništvu je 5 posto, a u domaćem državnom vlasništvu 4,2 posto od ukupne aktive bankarskog sektora u Hrvatskoj.

Pritom dvije najveće banke (Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb) imaju udio u ukupnoj imovini svih banaka od 41,3 posto, a četiri najveće od 64 posto.



Hina