Info servis

Petogodišnji ugovor TLM-a i mostarskog Aluminija

Šibenska Tvornica lakih metala (TLM) i Aluminij iz Mostara potpisali su petogodišnji ugovor o nastavku poslovne suradnje, potvrdio je danas predsjednik Uprave TLM-a Ivo Koštan.

Prema ugovoru, koji je potpisan prošlog tjedna, u prvoj godini, 2007. Aluminij će isporučiti TLM-u 51.000 tona aluminijske sirovine, vrijedne 160 milijuna eura, dok će u zadnjoj godini ugovora biti isporučeno 60.000 tona sirovine. rekao je Koštan.

Aluminij iz Mostara šibenskom TLM-u isporučivat će oko 85 posto sirovine u aluminijskim blokovima i 15 posto u aluminijskim trupcima.

Uz nabavku oko 20 posto sirovine - aluminijskih poluga sa svjetskog tržišta, te korištenjem vlastitog tehnološkog otpada, ovim ugovorom TLM-u osigurava svoje potrebe za sirovinom.

Budući da je se elektroliza u Šibeniku vrlo vjerojatno neće više pokretati, jer je privatizacijskim natječajem određeno da budući vlasnik većinskog paketa dionica TLM-a ima obavezu sanirati sadašnje pogone elektrolize unutar te tvornice, a TLM mora imati sigurnu opskrbu sirovinom, novi petogodišnji poslovni ugovor s Aluminijem osigurava stabilno poslovanje i izvozne planove TLM-a i nakon privatizacije.

TLM i Aluminij surađuju već deset godina, a ovaj petogodišnji ugovor, koji su potpisali predsjednici uprava dviju tvrtki Ivo Koštan i Mijo Brajković, nastavak je te suradnje.

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju krajem prošlog tjedan prihvatio je, a konačnu odluku treba donijeti hrvatska Vlada, da se 80,2 posto TLM-a proda Konzorciju za preuzimanje i upravljanjem TLM-om u kojem su zagrebački Dalekovod, Konstruktor inženjering iz Splita, Zagreb-Montaža, AluFlex Pack iz Zadra, te Feal iz Širokog Brijega.



Hina