Info servis

U štrajku 12.000 radnika Deutsche Telekoma

Približno 12.000 zaposlenika u Deutsche Telekomu u ponedjeljak je stupilo u štrajk, prosvjedujući zbog plana reorganizacije te njemačke telekomunikacijske tvrtke kojim se predviđa prebacivanje njezinih 50.000 zaposlenika u odvojene jedinice, izvijestili su dužnosnici sindikata ver.di.

Kako je priopćeno iz tog sindikata, štrajk upozorenja uslijedio je nakon što se sindikat upustio s DT-om u četvrti krug pregovora oko njegovih planova transfera radnika. Riječ je o trećem štrajku od prošloga tjedna, kada je 1.000 zaposlenika održalo štrajk kojem se u četvrtak pridružilo daljnjih 8.000 zaposlenika.

Deutsche Telekom želi sniziti plaće dijelu svojih zaposlenika koje planira preseliti u ostale poslovne jedinice, čemu se uvelike protive u sindikatu ver.di. On od DT-a traži osiguravanje radnih mjesta za određeni broj godina. Po njemačkom radnom zakonodavstvu, kompanija mora dobiti odobrenje sindikata ako želi provesti promjene vezane za svoje zaposlenike.

Suočen s padom zarade i smanjenjem tržišnog udjela uslijed oštre konkurencije na matičnom njemačkom tržištu, DT je izvijestio o nužnosti prebacivanja svojih radnika u sklopu programa smanjenja troškova koji ima za cilj održanje njegove konkurentnosti. S tim mjerama tvrtka namjerava završiti do srpnja.

Broj zaposlenika Deutsche Telekoma u Njemačkoj iznosi približno 160.000.



Hina