Info servis

Austrijski Bewag kupio Adriatic Kabel i DCM

Austrijski energetski konzorcij Bewag kupio je za 55 milijuna eura dva najveća hrvatska poslužitelja usluga kabelske distribucije Adriatic Kabel (AK) i Digitalni Centar Medija (DCM), a u iduće tri godine u tehničku nadogradnju kabelske mreže te unapređenje usluga u Hrvatskoj planira investirati još 15 milijuna eura.

Objavili su to na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu čelnici Bewaga (Burgenlandische Elektrizitatswirtschafts-AG) i dvije navedene hrvatske tvrtke, najavivši da će se do rujna ove godine objediniti u novu tvrtku naziva B.net Croatia.

Sestrinsku tvrtku sličnog naziva (B.net Burgenland Telekom) Bewag ima i u austrijskoj pokrajini Gradišće, a slično kao i buduća hrvatska bave se telekomunikacijama odnosno širokopojasnim pristupom, Internetom i telefonijom.

Nova će ulaganja u Hrvatskoj, kako je istaknuo direktor B.net Croatia Adrian Ježina, najviše usmjeriti u nadogradnju kabelske mreže do novih 225 tisuća hrvatskih domaćinstva. Sadašnjim i budućim korisnicima planiraju ponuditi usluge digitalne i analogne kabelske televizije, fiksne telefonije, širokopojasnog pristupa Internetu te specifične usluge za poslovne korisnike.

Time bi, kako očekuju, tržišni udjel AK-a i DCM-a povećali iznad sadašnjih 70 posto, a broj korisnika kabelske mreže iznad 90 posto.

Trenutno ta dva hrvatska pružatelja usluga kabelske televizije i interneta, osnovani 2001., zajedno imaju više od 90 tisuća korisnika, a zapošljavaju 145 djelatnika u pet hrvatskih gradova.

Financijska direktorica tvrtke B.net Croatia Rita Heiss naglasila je da u 2007. od nove kompanije očekuje i porast prometa s lanjskih 10,5 milijuna eura (zajedno AK i DCM) na 14 milijuna eura te porast broja korisnika na 100 tisuća.

U Hrvatskoj vidimo veliki potencijal za razvoj širokopojasnih usluga, kao i šansu da unaprijedimo svoju internacionalnu ekspanziju, pojasnio je razloge kupnje dvije hrvatske tvrtke direktor Uprave Bewaga Hans Lukits.

Bewag Grupa pored osnovne djelatnosti proizvodnje i distribucije električne energije posluje i na tržištu obnovljivih izvora energije (vjetar, biomase), telekomunikacija i proizvodnje elektroničkih uređaja. Zapošljavaju više od 1000 djelatnika koji su u 2005./2006. ostvarili promet od 216,3 milijuna eura. U tekućoj poslovnoj godini planiraju povećanje tog prometa na oko 250 milijuna eura, kazao je Lukits.



Hina