Info servis

Američki Nasdaq ponudio 3,3 milijarde dolara za nordijski OMX

Nasdaq Stock Market podastro je 23 milijarde švedskih kruna (3,33 milijarde dolara) vrijednu ponudu za preuzimanje nordijskog burzovnog operatera OMX, izvijestio je u četvrtak švedski poslovni dnevni list Dagens Industri.

Ta burza sa sjedištem u New Yorku ponudila je 192 krune po dionici OMX-a, u čijem su vlasništvu burze dionica u nordijskoj i baltičkoj regiji, prenosi nadalje Dagens Industri.

Ponuda je, kako navodi taj list, prije gotovo dva tjedna upućena upravnom odboru OMX-a, koji je prošloga tjedna Nasdaqu dao na uvid svoje poslovne knjige, a o njegovoj će ponudi raspravljati na sastanku zakazanom za četvrtak.

OMX posjeduje i upravlja burzama u Stockholmu, Helsinkiju, Kopenhagenu, Rejkjaviku i u baltičkim zemljama. Uslijed spekulacija o prodaji te grupacije inozemnoj burzi, njezine su dionice u četvrtak snažno ojačale.

Iz OMX-a je potvrđeno dio da vodi preliminarne pregovore s nekoliko burzi i drugih tržišnih operatera glede mogućih oblika suradnje.

Aktualnu konsolidaciju u burzovnoj industriji potiču potrebe ulagača za trgovanjem izvan državnih granica i vremenskih zona, pritisci regulatora za smanjenjem troškova trgovanja na malo, te nove tehnologije, koje izazivaju pad cijena transakcija.

Švedska vlada - vlasnik drugog po veličini udjela u OMX-u nakon ulagačke tvrtke Investor - priopćila je kako svoj 6,6-postotni udjel u toj grupaciji planira prodati u okviru najvećeg privatizacijskog programa u povijesti te zemlje.



Hina