Info servis

AZTN neće pokretati postupak protiv Agrokora

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) neće pokretati postupak protiv Agrokora, iako je takva mogućnost najavljena nakon objave Konzuma o prekidu poslovne suradnje sa Dukatom.

Kako je istaknula predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec, s obzirom da su čelnici Agrokora u svojim javnim istupima potvrdili da će i dalje poslovno surađivati s Dukatom, nema razloga za bilo kakav postupak.

S obzirom da poslovna suradnja između dvije tvrtke traje, odnosno komercijalni ugovor nije prekinut, nema potrebe da Agencija pokreće bilo kakav postupak, pojasnila je Spevec.

Također je kazala kako se Dukat nije žalio Agenciji na postupak Agrokora.

Nakon objave Luke Rajića o prodaji 91,49 posto dionica Dukata grupaciji Lactalis, Konzum je izvijestio o raskidanju poslovne suradnje s Dukatom te najavio da će najveći dio Dukatovog asortimana delistirati i smanjiti im udjele.

Taj poslovni potez Agrokora AZTN je ocijenila radikalnim i neprimjerenim, te je najavila i mogućnost pokretanja postupka protiv Agrokora.

U priopćenju Agencije navodilo se da ukoliko Agrokor (tj. Konzum) u najkraćem mogućem roku ne povuče odluku o raskidu ugovora o poslovnoj suradnji s Dukatom, odnosno ako Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja bez odgode ne dostavi konkretne i objektivne razloge za prekid poslovne suradnje, Agencija će protiv njega pokrenuti postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja, jer se radi o ponašanju koje je zabranjeno u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i za koje je predviđena visoka novčana kazna u iznosu do 10 posto ukupnog prihoda poduzetnika.



Hina