Info servis

Porasla optimističnost japanskih poduzetnika

Japanski poduzetnici po prvi su puta od listopada 2000. postali optimističniji glede stanja u tamošnjem gospodarstvu, sudeći po danas objavljenim rezultatima 'tankan' izvješća Bank of Japan.

Poslovna optimističnost u Japanu u lipnju je zabilježila najveći porast od kada se prati taj podatak, premašivši najoptimističnija predviđanja ekonomskih stručnjaka, budući je snažan porast izvoza ohrabrio velike japanske korporacije.

U svom tromjesečnom izvješću, japanska je središnja banka objavila da je indeks poslovne optimističnosti krajem lipnja iznosio minus 18. Usporedbe radi, u ožujku je iznosio -38.

U istraživanje poslovne optimističnosti bilo je uključeno 8.550 kompanija, a rezultati su premašili očekivanja stručnjaka, koji su predviđali indeks na razini od -26.

Taj je podatak samo jedan u nizu najnovijih podataka koji pokazuju da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo postupno izvlači iz recesije. Ipak, neki su analitičari oprezni.

"Mislim da su Japanci i tamošnja vlada u posljednjih nekoliko mjeseci previše optimistični kad je riječ o gospodarskim izgledima", tvrdi ekonomist Credit Suisse First Boston, Yasushi Okada. I japanska središnja banka u 'tankan' izvješću upozorava da mnoge kompanije još smanjuju investicijske planove, zbog čega procjenjuje da je gospodarski oporavak zasad na staklenim nogama.

Hina