Info servis

Agencija Moody's snizila kreditni rejting Hypo Group Alpe Adria

Austrijska banka Hypo Group Alpe Adria (HAA) objavila je da joj je međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila kreditni rejting za kredite nepokrivene jamstvom austrijskih vlasti na A2.

Rejting Moody's-a za kredite HAA koje je jamčila savezna austrijska zemlja Koruška iznosio je Aa2. Jamstvo Koruške za kredite koje dodjeljuje banka istječe krajem ožujka.

Novi rejting zrcali činjenicu da savezna austrijska zemlja Koruška više neće biti većinski vlasnik banke jer će njezin vlasnički udio biti smanjen s dosadašnjih 52 na 44,91 posto, tumače u agenciji.

Drugi je razlog sniženog rejtinga zabrinutost Moody's-a zbog slabosti u bančinom sustavu korporativnog upravljanja i upravljanja rizicima kao i pojačane poslovne i financijske rizike koji proizlaze iz brzog širenja HAA u jugoistočnoj Europi, navode u agenciji.

"Novi rejting Moody's-a nije nas iznenadio budući da već odavno znamo kada da će isteći jamstvo savezne zemlje Koruške", tvrdi predsjednik uprave Siegfried Grigg, dodajući da će HAA sada imati rejting kakav imaju i ostale velike austrijske banke.



Hina