Info servis

AZTN: potez Agrokora radikalan i neprimjeren

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenila je danas poslovni potez Agrokora o prekidu poslovne suradnje s Dukatom radikalnim i neprimjerenim, te je najavila i mogućnost pokretanja postupka protiv Agrokora.

Taj je koncern jučer izvijestio da njegov trgovački lanac Konzum od danas raskida Ugovor o poslovnoj suradnji s Dukatom, čiji je većinski vlasnik Luka Rajić prodao svojih 91,49 posto dionica Dukata francuskom Lactalisu za 2,06 milijardi kuna.

Iz Agrokora su ponašanje francuske kompanije Lactalis, koja nije ni na koji način kontaktirala niti se javila najvećim partnerima Dukata, nazvali neprofesionalnim i podcjenjivačkim prema tržištu na koje dolazi.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je pak najavljeni potez koncerna Agrokor o prekidu poslovne suradnje s Dukatom samo zbog promjene vlasničke strukture ocijenila radikalnim i neprimjerenim.

Ukoliko Agrokor (tj. Konzum) u najkraćem mogućem roku ne povuče odluku o raskidu ugovora o poslovnoj suradnji s Dukatom, odnosno ako Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja bez odgode ne dostavi konkretne i objektivne razloge za prekid poslovne suradnje, Agencija će protiv njega pokrenuti postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja, jer se radi o ponašanju koje je zabranjeno u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i za koje je predviđena visoka novčana kazna u iznosu do 10 posto ukupnog prihoda poduzetnika.

Iako svaki poduzetnik, pa i onaj koji se zbog svoje tržišne snage nalazi u vladajućem položaju na tržištu (primjerice, Agrokor s njegovim povezanim društvima, a osobito s Konzumom), može poduzimati razumne korake radi zaštite svojih poslovnih interesa, ti postupci moraju biti objektivno opravdani i razmjerni novonastalim okolnostima na konkretnom tržištu, navode iz Agencije.

Međutim, ako je odbijanje poslovne suradnje Agrokora samo reakcija na promjenu vlasnika Dukata, odnosno manifestiranje njegove tržišne snage kao kupca Dukatovih proizvoda, to će nesporno imati značajne negativne učinke, kako na sam Dukat i njegove dobavljače (kooperante i proizvođače mlijeka), tako i na krajnje potrošače, odnosno kupce tih proizvoda.

U tom slučaju riječ je o zlouporabi vladajućeg položaja od strane Agrokora, sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, navode iz Agencije.

U Agenciji napominju kako sukladno tom zakonu obveza prijave koncentracije Agenciji nastaje ako su istodobno ispunjeni propisani uvjeti ukupnog prihoda sudionika koncentracije na svjetskom i hrvatskom tržištu ostvarenog u financijskoj godini koja prethodi koncentraciji (najmanje 1 milijardu kuna na svjetskom, odnosno svaki od sudionika koncentracije najmanje 100 milijuna kuna na hrvatskom tržištu).

Stoga, u konkretnom slučaju preuzimanja Dukata od strane Lactalisa, ukoliko Lactalis nije u 2006. godini na hrvatskom tržištu ostvario ukupan prihod od najmanje 100 milijuna kuna, nije u obvezi preuzimanje Dukata prijaviti na ocjenu Agenciji, odnosno riječ je o dopuštenoj koncentraciji, navodi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.



Hina