Info servis

Bristol-Myers povlači 25 milijardi dolara vrijednu imovinu iz Irske

Američki farmaceutski div Bristol-Myers Squibb povlači imovinu vrijednu do 25 milijardi dolara iz jedne irske holding kompanije, priopćila je ta kompanija u petak, izazvavši zabrinutosti da Irska postaje sve manje konkurentna.

Prema riječima jednog glasnogovornika te kompanije, likvidacija imovine u Bristol-Myers Squibb International Holdings Limited dio je kontinuirane revizije financijskih operacija te kompanije.

"To je holding kompanija, koja nema nikakve poslovne operacije ili radnu snagu. Taj potez neće imati nikakvih posljedica na svakodnevne operacije u Irskoj", kazao je Brian Henry, regionalni glasnogovornik Bristol-Myers Squibba, koja u toj zemlji ima i dvije tvornice.

Odbio je komentirati izvješće u listu The Irish Times da je cilj toga poteza iskoristiti drugdje niže poreze na korporativne dobiti od irskih 12,5 posto, koji su među najnižima u Europi.

Bristol-Myers Squibb nije želio otkriti gdje seli imovinu te holding kompanije, koja ima podružnice u Sjedinjenim Državama, Europi, Latinskoj Americi i Aziji. Ta je holding kompanija u 2005. ostvarila dobit prije oporezivanja u visini 1,66 milijardi eura.

Snažan gospodarski rast Irske od 1990-tih djelomice je posljedica dolaska multinacionalnih kompanija u potrazi za niskim porezima i obrazovanom radnom snagom. No, tu zemlju sve više zabrinjava činjenica da su i druge zemlje također snizile svoje poreze kako bi privukle ulaganja, dok njezin snažan gospodarski rast prati i snažna uzlet troškova.



Hina