Info servis

HFP: dvije ponude za TLM

Za kupnju većinskog vlasničkog udjela u šibenskoj Tvornici lakih metala (TLM) danas su u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) otvorene ponude dvaju ponuđača - poslovne grupe Ukio Banko Investicine Grupe (UBIG) sa sjedištem u Litvi, i Konzorcija za preuzimanje i upravljanje TLM-a u kojem su četri tvrtke iz Hrvatske i jedna iz BiH.

Litvanski UBIG je za 1,47 milijuna dionica, koje čine 80,2 posto vrijednosti temeljnog kapitala TLM-a, početno ponuđenih za jednu kunu, ponudio 32,46 milijuna kuna, zadržavanje svih 1.400 radnika uz zapošljavanje 140 novih u trogodišnjem roku, poštivanje Kolektivnog ugovora te 103 milijuna eura ulaganja u naredne tri godine.

UBIG je ponudio i preuzimanje 550 milijuna kuna obveza TLM-a. Ukupne obveze TLM-a krajem rujna prošle godine iznosile su 1,15 milijardi kuna i bile su gotovo jednake aktivi.

UBIG je međunarodna poslovna grupacija sa sjedištem u Litvi te poslovnim aktivnostima u Velikoj Britaniji, Italiji, Rusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Bjelorusiji, Kini i Bosni i Hercegovini. Grupacija ima iskustva u proizvodnji aluminija, kao većinski vlasnik Tvornice glinice Birač iz Zvornika, te aktivnosti u bankarstvu, financijama, osiguranju i poslovanju nekretninama.

Konzorcij za preuzimanje TLM-a, u kojem su zagrebački Dalekovod, Konstruktor inženjering iz Splita, Zagreb Montaža, Aluflex Pack iz Zadra i Feal iz Širokog Brijega, za državni udjel u TLM-u ponudio je jednu kunu, zadržavanje svih radnika i zapošljavanje novih, te ulaganja od 107 milijuna eura u tri godine.

Za podmirivanje obveza prema državnim vjerovnicima taj je konzorcij ponudio popust od 99 posto, osim za potraživanja HBOR-a kojem je spreman podmiriti dug TLM-a do iznosa od 10 milijuna eura, dok je sve kratkoročne obveze spreman podmiriti iz redovnog poslovanja.

Ponuda Konzorcija uvjetovana je i zahtjevom za sklapanje petogodišnjeg ugovora o opskrbi sirovinom s mostarskim Aluminijem.



Hina