Info servis

Chryslerove poslovne knjige pod povećalom zainteresiranih kupaca

Njemački Daimler-Benz platio je 36 milijardi dolara za Chrysler 1998., a analitičari automobilske industrije sada procjenjuju njegovu vrijednost na najviše 13,7 milijardi dolara.

Dok dvije private-equity tvrtke preispituju Chryslerove poslovne knjige i planiraju izaći s ponudama za njegovu akviziciju tijekom ovoga tjedna, zasigurno će se baviti teškim pitanjem čiji je odgovor neizvjestan, a to je koliko vrijedi taj proizvođač automobila.

Procjene variraju, pri čemu se vrijednost imovine poput imena branda, tvornica i sirovina redom važe u odnosu na Chryslerove dugoročne obveze na ime isplata zdravstvenih beneficija za umirovljene radnike, a čiji se iznos procjenjuje na 19 milijardi dolara.

Neki analitičari drže da njegove obveze premašuju vrijednost imovine, što znači da bi njemačka matična tvrtka DaimlerChrysler mogla nekome platiti da preuzme Chrysler. Ostali kažu da pravome kupcu on vrijedi više.

"Teško je sve to pojmiti, a postoji i neizvjesnost oko toga što obveze po pitanju isplata zdravstvenih beneficija ustvari znače" , kazao je David Cole, predsjednik centra za istraživanje automobilske industrije u Ann Arboru. "Kad bi ih mogli otkloniti, bila bi to sasvim druga priča."

Stručnjak iz jedne od private-equity tvrtki, Cerberus Capital Management bio je ovih dana u sjedištu Chryslera, kazao je dužnosnik kompanije koji je želio ostati neimenovan obzirom da se radi o tajnim pregovorima. Predstavnici druge private-equity tvrtke, Blackstone Group trebali bi doći u posjet do kraja tjedna, kazao je isti izvor.

Njihovi posjeti najnoviji su razvoj događaja nakon što je predsjednik uprave DaimlerChryslera Dieter Zetche 14. veljače izjavio da su sve opcije u pogledu podružnice Chrysler otvorene a da ne može isključiti ni njegovu prodaju.

Nadalje, General Motors također je objavio kako istražuje mogućnosti kupnje posrnulog Chryslera. Od zainteresiranih još se navode tvrtke poput kanadskog diva u industriji auto-dijelova Magna International, te još dvije private-equity tvrtke Apollo Management i Carlyle Group. Dok u GM-u nisu željeli davati izjave u vezi takvih izvješća ali ih ni opovrgnuti, u četiri private-equity tvrtke odbili su dati izjave.



Hina