Info servis

Duga Resa i ZABA potpisale ugovor o 'Cash poolingu'

Gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić i direktorica Poslovnog centra Zagrebačke banke (ZABA) Vlatka Pavlinić potpisali su danas Ugovor korištenju usluge Cash poolinga, odnosno obračunskog objedinjenog vođenja računa, izvijestili su iz ZABA-e.

Riječ je o financijski iznimno važnom projektu u koji će, uz Gradsko poglavarstvo Duge Rese biti uključeni i svi proračunski korisnici Grada, odnosno Komunalno poduzeće Duga Resa, Turistička zajednica Grada Duge Rese, Stambeno gospodarstvo, Pučko otvoreno učilište te Dječje jaslice i vrtić.

Usluga cash poolinga, osigurat će Gradu Dugoj Resi jeftinije financijsko poslovanje te kontrolu po svim računima proračunskih korisnika, navode iz ZABA-e.

Obračunsko objedinjeno vođenje računa, tzv. Cash pooling, financijska je usluga koja jedinicama lokalne samouprave i poslovnim subjektima u njihovom vlasništvu daje mogućnost jednostavnijeg i uspješnijeg upravljanja likvidnošću u smislu optimiziranja kamata, transparetnijih informacija, te bržeg i boljeg praćenja novčanih tokova uz jednostavniju administraciju.

Cash pooling primjenjiv je za sve poslovne strukture koje se sastoje od više međusobno povezanih poslovnih subjekata.

Ta usluga omogućava i da se u određenom sklopu "grupe računa" negativna stanja na računima koja su u minusu mogu pokrivati sredstvima s drugih računa koja imaju pozitivna stanja, što kod osiguranja kratkoročne likvidnosti minimizira međusobna kreditiranja poduzeća u sklopu županije.

Ujedno, omogućava i primjenu tzv. 'step-up kamate' koja na dnevnoj bazi, ovisno o visini sredstava na računima, donosi i za svakog pojedinog klijenta primjerenije i moguće veće prinose od kamatnih stopa, zbog čega se ta usluga proračunu Duge Rese omogućiti značajne uštede, zaključuje se u priopćenju.

Hina