Info servis

HNB: lakše korištenje 12-postotnog limita

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je danas da dopušteni rast plasmana banaka u ovoj godini ostaje 12 posto, ali da je HNB pojednostavila raspoređivanje tog ograničenja, odnosno bankama prepustila odluku u kojem će dijelu godine iskoristiti dopušteni 12-postotni rast plasmana.

"Dopušteni rast plasmana banaka u ovoj godini, bez obveznog upisa blagajničkih zapisa Hrvatske narodne banke, ostaje i nadalje 12 posto u odnosu na kraj 2006. godine.

No, izmjenama Odluke o obveznom upisu blagajničkih zapisa, koje će se primjenjivati od prvog sljedećeg obračuna, bankama je pojednostavljeno raspoređivanje tog ograničenja tijekom poslovne godine: njihovoj poslovnoj i kreditnoj politici prepuštena je odluka u kojem će dijelu godine iskoristiti tih 12 posto rasta plasmana, a naravno, kao i do sada, i odluka kojim će klijentima i za kakve programe plasirati ta sredstva.

Tom izmjenom bankama se omogućuje veća sezonalna fleksibilnost u primjeni Odluke o obveznom upisu blagajničkih zapisa unutar kalendarske godine, sukladno specifičnim potrebama njihovih klijenata, što bi uz primjenu prvotno predviđenih mjesečnih stopa u određenim okolnostima moglo biti otežano.

No, radi pravodobnog uvida u kretanja i promptne primjene Odluke u slučaju prekoračenja propisanog limita, banke su i nadalje dužne svakog mjeseca izvještavati središnju banku o kretanju svojih plasmana.

Nikakve daljnje promjene niti prilagodbe ove Odluke nisu predviđene, osim eventualnog zaoštravanja, ukoliko bi u provedbi došlo do odstupanja od ciljeva zbog kojih je Odluka o obveznom upisu blagajničkih zapisa i donijeta: usporavanja kreditnih plasmana zasnovanih na rastu inozemne zaduženosti", zaključuje se u priopćenju središnje banke.

HNB je, inače, novu odluku objavila na svojoj Internet stranici, a bit će objavljena i u Narodnim novinama i stupit će na snagu 28. veljače.

Novom je odlukom utvrđeno da za sva obračunska razdoblja koja završavaju u 2007. dopuštena stopa rasta plasmana iznosi 12 posto, dok je starom odlukom bilo utvrđeno da je dopuštena stopa rasta plasmana za siječanj ove godine jedan posto, te bi se svaki idući mjesec povećavala za jedan postotni bod.

I prema novoj odluci, banke koje prijeđu dopuštenu stopu rasta od 12 posto bile bi obvezne na iznose plasmana koji prijeđu tu stopu upisati blagajničke zapise po stopi od 50 posto.

Prema podatcima središnje banke iz posljednjeg Biltena, plasmani banaka nebankarskom sektoru u prosincu prošle godine povećani su za 5,3 milijarde kuna i na kraju godine su dosegnuli 183,4 milijarde kuna, a njihova godišnja stopa rasta iznosila je 22,9 posto.







Hina