Info servis

Hrvatsko - crnogorski poslovni forum

Zemljopisna bliskost, komplementarna gospodarstva, međusobno dobro poznavanje i zajednička europska perspektiva temelji su za razvoj gospodarske suradnje Hrvatske i Crne Gore, istaknuto je na Hrvatsko - crnogorskom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Forum je održan u sklopu dvodnevnog posjeta crnogorskog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj, a na njemu sudjeluju po 33 tvrtke s hrvatske i s crnogorske strane iz područja turizma, energetike, građevinarstva, prehrambene industrije, osiguranja, bankarstva, prometa.

To su ujedno gospodarske grane za koje obje strane smatraju da imaju najveću perspektivu suradnje.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i crnogorski ministar Branimir Gvozdenović, koji su gostovali na forumu, istaknuli su da će njihova ministarstva davati svakovrsnu potporu daljnjem razvoju gospodarskih veza hrvatskih i crnogorskih gospodarstvenika.

Ministar Vukelić tako je istaknuo da treba zajednički raditi na uklanjanju administrativnih barijera prekogranične suradnje kako bi se stvorili dobri uvjeti za konkretne poslovne aranžmane. To je važno, jer je nekoliko zadnjih hrvatsko - crnogorskih susreta pokazalo da postoji veliki interes gospodarstvenika za zajedničke projekte i suradnju, rekao je Vukelić.

Crnogorski ministar Gvozdenović naglasio je da gospodarski subjekti u Crnoj Gori jačaju, da su uz prijem stranih investicija, postali spremni i za vlastita ulaganja u inozemstvu, pa postoji i njihov interes za ulaganja u Hrvatsku.

U Hrvatskoj se robna razmjena s Crnom Gorom službeno prati od 1. prosinca prošle godine. Prema crnogorskim podacima, ukupna robna razmjena dviju zemalja u 2005. godini iznosila je 34,2 milijuna eura, pri čemu je Hrvatska ostvarila suficit od 23 milijuna eura. Prema istim izvorima, u prvih šest mjeseci prošle godine, robna razmjena iznosila je 28,5 milijuna eura, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2005. godine. Pritom je hrvatski izvoz u Crnu Goru iznosio 25,1 milijun eura, a izvoz iz Crne Gore u Hrvatsku 3,4 milijuna eura.



Hina