Info servis

Nastavljen uzlet cijena na Wall Streetu

Na Wall Streetu uzlet cijena blue-cip dionica nastavljen je i u četvrtak, treći dan uzastopno, pri čemu je Dow Jones indeks postigao novi rekord, 29. za redom od listopada 2006.

Njegova vrijednost porasla je 0,2 posto, na 12.765 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,4 posto, na 2.497 bodova.

Najveći poticaj rastu vrijednosti Dowa dala je dionica proizvođača zrakoplova Boeing, koja je ojačala dva posto nakon potvrde da je zaprimila narudžbu 27 zrakoplova 767-300 od kompanije za brzu dostavu pošiljki UPS.

Od većih dobitnika ističe se i dionica Caterpillara, proizvođača građevinske opreme. Kompanija je objavila planove otkupa svojih dionica u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara u idućih pet godina, navodeći kao razlog pritok novca i dobre dugoročne poslovne izglede. To je podiglo cijenu njezinih dionica za 2,2 posto.

Predsjednik američke središnje banke Fed Ben Bernanke drugog je dana svog izlaganja u Kongresu izjavio da bi gospodarski rast mogao biti snažniji od očekivanja, što bi Fed moglo prisiliti na podizanje kamatnih stopa da suzbije inflaciju. Ulagače je to vratilo stvarnosti nakon njegovih izjava dan ranije, kada su se bacili na velike kupovine dionica uslijed njegovih poprilično smirenih ocjena o inflatornim rizicima.

Ipak, najnoviji gospodarski pokazatelji ne upućuju na snažniji od očekivanja gospodarski rast. Industrijska proizvodnja u SAD-u u siječnju je pala, a ni optimističnost proizvođača u srednjeatlanstkoj regiji nije previsoka. Naime, izvješće Fedova filadelfijskog ogranka pokazalo je neznatan rast poslovne aktivnosti u veljači, što je bilo ispod očekivanja ekonomista.

"Na tržištu vlada velika likvidnost, nirvana raspoloženje vezano uz Fed te mnoge aktivnosti na spajanju korporacija", kazao je Tim Ghriskey, menadžer pri Solaris Asset Managementu.

Na europskim burzama cijene dionica uglavnom su oslabile, a po gubitcima su predvodile bankarske i telekomunikacijske dionice. Frankfurtski DAX spustio se 0,04 posto, na 6.959 bodova. Londonski Ftse indeks istodobno je blago ojačao, na 6.433 boda.



Hina