Info servis

Oštar pad na europskim burzama uslijed Worldcom skandala

Vrijednosti europskih burzovnih indeksa u jutrošnjem su trgovanju zabilježile oštar pad na najniže razine nakon rujanskih terorističkih napada na Sjedinjene Države, uslijed otkrića nepravilnosti u računovodstvenoj praksi druge po veličini američke telekomunikacijske kompanije WorldCom i upozorenja o očekivanom padu dobiti francuskog Alcatela.

Kako su ulagači napuštali dionice i posezali za obveznicama i zlatom, tradicionalnim 'sigurnim utočištima', tako su europske burze bilježile izuzetne gubitke. Londonski je Ftse indeks, tako, jutros do podneva izgubio 3,41 posto, dosegavši 4.473 boda, dok je frankfurtski DAX pao čak 4,56 posto, na 4.011 bodova.

Američki je telekom div WorldCom otpustio svojeg financijskog direktora i najavio reviziju poslovnih izviješća za 2001. i prvo tromjesečje 2002., zbog otkrića nepravilnih računovodstvenih metoda s ciljem prikrivanja troškova u visini gotovo 4 milijarde dolara, što je unijelo novi nemir na tržišta zbog zabrinutosti oko poslovne prakse korporativne Amerike uslijed niza skandala započetih propašću energetskog diva Enrona prošle godine.

"WorldCom je dobar alibi za zadavanje novih udaraca tržištu", kaže Robert Kerr, strateg europskih valuta pri Bank of America. "Sada su bitna strukturalna pitanja - pad dolara i opasnost od insolventnosti osiguravatelja, pogođenih tržištima dionica". Dionice osiguravatelja i banaka izgubile su na vrijednosti uslijed brige oko izloženosti financijskog sektora WorldComovom 30 milijardi dolara vrijednom dugu, budući analitičari očekuju da će ta tvrtka biti prisiljena proglasiti stečaj.

Unatoč tome što su objavili da ne planiraju prodavati dionice uslijed WorldCom skandala, te da su i dalje financijski snažni unatoč lošeg stanja na tržištima dionica, dionice osiguravatelja našle su se među najvećim gubitašima danas i to francuski Axa i švicarski Zurich Financial s izgubljenih 6,9 posto, dok su nizozemski osiguravatelji ING Groep i Aegon zabilježili pad od 5,6, odnosno, 5,7 posto. Britanski Prudential je izgubio 5 a Royal&Sun Alliance 5,5 posto na cijeni dionice, dok je predvodnik sektora CGNU pao za 5,8 posto.

"Imamo situaciju konvergencije sumnjive računovodstvene prakse, plus telekome i pretjerana zaduživanja. Sve to skupa čini jednu sliku koja daje tipičan prikaz stanja na čitavom tržištu", ocjenjuje Kerr.

Francuski proizvođač telekom opreme Alcatel izgubio je, nakon oporavka od početnog 27-postotnog gubitka, 18 posto na vrijednosti dionica nakon što je neočekivano objavio da će zabilježiti operativni gubitak u ovoj godini. Drugdje u sektoru, švedski je Ericsson pao 6 posto, dok je cijena dionice finske Nokie pala za 5,8 posto, a njemačkog Siemensa za šest.

Dionice europskog medijskog giganta Vivendi Universala izgubile su 13 posto na vrijednosti. Među telekomima se danas ističu Deutsche Telekom i France Telecom, koji su izgubili 5,5 i 13,7 posto na vrijednosti, dosegavši najniže razine ikad, od ispod 10 eura po dionici.

Na Tokijskoj burzi, Nikkei indeks također je zabilježio značajan pad, od 4,02 posto, na 10.074 bodova.

Hina