Info servis

Hlipo: poslovna očekivanja najoptimističnija do sada

Vrijednost indeksa poslovnog optimizma HLIPO za siječanj iznosi 121,1 poena, što je najviša razina optimizma gospodarstvenika od početka mjerenja, te u usporedbi s početkom 2006. godine, kada je vrijednost HLIPO-a bila 107, definitivno najavljuje propulzivniju godinu od protekle.

Pokazali su to rezultati istraživanja "Hendal Liderovog indeksa poslovnog optimizma" koje provodi Agencija za istraživanje tržišta Hendal u suradnji s poslovnim tjednikom Lider.

Optimizam je vidljiv i u pojedinačnoj analizi gospodarskih sektora, osobito u proizvodnji, graditeljstvu i trgovini, koje bilježe najviše vrijednosti indeksa do sada.

Tako je graditeljstvo u siječnju bilo najoptimističnija djelatnost sa vrijednošću 135,5 poena. S obzirom na netipično toplo vrijeme za ovo doba godine koje pogoduje poslovnoj situaciji ovog sektora, ne treba čuditi podatak da 97 posto ispitanika ovog sektora očekuje povoljnu i nepromijenjenu poslovnu situaciju u narednih pola godine, navodi se u priopćenju.

Visoki optimizam u sektoru turizma (132,6) također je rezultat visokih siječanjskih temperatura.

Iako ova djelatnost jedina bilježi blagi pad vrijednosti optimizma u odnosu na prosinac, ocjena trenutne situacije, kao i očekivanja za narednih šest mjeseci vrlo su optimistični. Sudeći prema usporedbi s rezultatima prošlogodišnjeg siječnja, kada je vrijednost indeksa ovog sektora iznosila samo 118,1, ove godine se očekuje više nego dobra turistička sezona, navodi se u priopćenju.

Optimistična očekivanja vidljiva su i u sektoru prijevoza i usluga (122,8), što pokazuje i podatak da više od 80 posto ispitanika svoju trenutnu poslovnu situaciju ocjenjuje dobrom ili zadovoljavajućom, a njih gotovo 94 posto takav pozitivan nastavak očekuje i u naredne pola godine.

Prijevoz i usluge bilježe i značajni porast optimizma, za 6,1 poen u odnosu na prethodni mjesec, kao i u odnosu na siječanj 2006., kada je vrijednost optimizma ovog sektora iznosila samo 105,1.

Proizvodnja s indeksom 121,5 u siječnju ima najvišu vrijednost od početka mjerenja, te je u odnosu na prosinac optimističnija za čak 12,8 poena. Vrijednosti očekivanja u ovom sektoru za narednih šest mjeseci također su visoka, dok je ocjena trenutne poslovne situacije nešto niža.

Iako ponovo najpesimističnija djelatnost, trgovina bilježi najvišu vrijednost od početka mjerenja (114,9). Značajan rast optimizma ovog sektora vidljiv je i u usporedbi s prosincem lani, kada je vrijednost bila niža za 12 poena u odnosu na siječanj, dok je optimizam u siječnju prošle godine također bio mnogo niži, te je njegova vrijednost tada iznosila samo 101,2 poena.

Istraživanje se provodi na mjesečnoj bazi od lipnja 2005. godine, provodi se u 400 velikih, srednjih i malih tvrtki u Hrvatskoj, a temelji se na mjesečnoj anketi tvrtki u proizvodnji, graditeljstvu, trgovini, prijevozu i uslugama te turizmu.



Hina