Info servis

CBRE: nastavljen rast najamnina za poslovne prostore širom svijeta

Najamnine za poslovne prostore na najatraktivnijim lokacijama porasle su u 2006. u svih 10 vodećih svjetskih poslovnih centara, pri čemu su njih četiri zabilježila stope rasta iznad 20 posto, dok su u Zagrebu smanjene, pokazalo je najnovije istraživanje konzultantske tvrtke za nekretnine CB Richard Ellis.

Rast najamnina zrcali tješnji odnos ponude i potražnje širom svijeta. Stope nepopunjenosti smanjene na svih praćenih 10 tržišta i bilježe jednoznamenkaste vrijednosti, ističu CB Richard Ellisu.

U Europi su najviše stope rasta najamnina dosegnute u Madridu i Londonu. Tako je glavni grad Španjolske zabilježio stopu rasta najamnina na najatraktivnijim lokacijama od 25 posto, zauzevši drugo mjesto na ukupnoj ljestvici 10 svjetskih tržišta dok je u Londonu odgovarajuća stopa iznosila 22 posto.

Tako je u londonskoj četvrti West End, najskupljem tržištu uredskog prostora u svijetu, najamnina porasla na 97,50 funti po četvornoj stopi dok su u Madridu najviše najamnine dosegnule vrijednost od 408 eura po četvornom metru. Istodobno su na kraju 2006. stope nepopunjenosti uredskih prostora u Londonu i Madridu smanjene na 4,3 odnosno 7,8 posto.

U sjevernoameričkoj regiji New York je zabilježio rast najamnina za 18 posto na prosječnih 54,62 dolara po četvornoj stopi, dosegnuvši najvišu godišnju stopu rasta u razdoblju od 2000. Stopa nepopunjenosti smanjena je pak za dva postotna boda na 5,0 posto.

U glavnom gradu SAD-a Washingtonu najamnine su do kraja prošle godine porasle za šest posto na prosječnih 48,08 dolara po četvornoj stopi dok je stopa nepopunjenosti blago pala na 6,1 posto u odnosu na 6,4 posto na kraju 2005.

"Iako je proteklih godina potražnja za kvalitetnim uredskim prostorom na svjetskim tržištima postojano rasla, prvi je puta na svim ključnim svjetskim tržištima zabilježen istodoban rast najamnina i pad stopa nepopunjenosti", zaključio je Steven Dunn iz CBRE-a.

Nasuprot tome, na zagrebačkom je tržištu u 2006. nastavljen trend pada najamnina uredskog prostora, iako nije bio dramatičan kao što se očekivalo. Stope nepopunjenosti su pak porasle zbog proširenja ponude uredskog prostora za dodatnih velikih 170.000 četvornih metara. Trenutno se mjesečne najamnine kreću u rasponu od 14 do 16 eura po četvornome metru.

Smatra se da će trend pada najamnina biti nastavljen i u 2007. nakon čega bi trebala uslijediti njihova stabilizacija. Ponovno će početi rasti vjerojatno krajem 2008., procjenjuju u CB Richard Ellisu.



Hina