Info servis

Latvijska kompanija optužila švedski sindikat da je tjera u stečaj

Latvijska građevinska kompanija Laval optužila je u utorak švedski sindikat da se služi nedopuštenim protekcionističkim mjerama koje bi je u konačnici mogle otjerati u stečaj.

Taj je spor razotkrio duboku ideološku podjelu između novih i starih članica EU oko ograničenja na tržištima rada čiji je cilj zaštita čuvenog europskog sustava socijalne zaštite.

U važnom slučaju pred Europskim sudom pravde članice EU sporile su se oko toga do koje mjere određena zemlja može štititi svoje tržište od konkurencije kompanija iz zemalja s nižom razinom socijalne zaštite. Taj je spor također bitan sastavni dio aktualne rasprave o budućnosti EU.

Švedski je sindikat 2004. zatražio od latvijske kompanije Laval, koja gradi školu u gradu Vaxholmu, da plaća svoje radnike sukladno švedskom kolektivnom ugovoru o plaćama. Laval je to odbio a sindikat je blokirao nastavak radova, istiskujući time de facto kompaniju sa švedskog tržišta.

Švedski sud za radne sporove zatražio je od Europskog suda pravde da objasni koji švedski odnosno europski propisi vrijede u tom slučaju.

Spor oko toga trebaju li kompanije angažirane u drugoj članici EU poštivati propise matične zemlje ili zemlje u kojoj posluju ponovno je aktualizirao bojazni da bi jeftina radna snaga iz istočnoeuropskih članica EU mogla ugroziti razvijene modele socijalne zaštite u zemljama poput Švedske, Belgije i Francuske.

"Laval tek privremeno pruža svoje usluge u Švedskoj pa ne bi trebao biti žrtva tako dalekosežne sindikalne akcije. Kompanija je bila prisiljena obustaviti svoje poslovne aktivnosti u Švedskoj i njezini su radnici izgubili posao. Preuzeli su ga švedski radnici", upozorio je na sudu pravni zastupnik latvijske kompanije Anders Elmer.

Švedska vlada poduprla je stav sindikata u tom sporu, ustvrdivši da je model tržišta rada jedan od temelja blagostanja u Švedskoj. Danska je na sudu poduprla stav Švedske dok su pravni zastupnici nekih drugih članica EU poduprli stav latvijske kompanije.

Presuda europskog suda očekuje se kasnije ove godine.



Hina