Info servis

U 2006. godini prenijeto 48 prava građenja na državnim zemljištima

Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom prenio je tijekom prošle godine jedinicama lokalne samouprave 48 nekretnina u državnom vlasništvu u svrhu osnivanja prava građenja - 30 nekretnina radi izgradnje poduzetničkih zona, 10 za izgradnju i sanaciju komunalne infrastrukture, dok je osam nekretnina preneseno izravno nositeljima prava građenja za ostale namjene.

Gradovima i općinama na području 13 županija tako je, odlukama Povjerenstva za imovinu ili Vlade, za izgradnju poduzetničkih zona prenijeto nekretnina ukupne površine veće od 6,2 milijuna četvornih metara, a ukupna godišnja vrijednost naknade za osnovano pravo građenja premašuje 532,5 tisuća kuna.

Od ukupno 30 nekretnina za poduzetničke zone najviše ih je, sedam, prenijeto lokalnim jedinicama na području Virovitičko-podravske županije, dok je po pet nekretnina prenijeto općinama i gradovima na području Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije.

Prema podatcima Središnje državnog ureda, zone malog i srednjeg poduzetništva, poduzetničke, poslovne ili industrijske zone, među ostalim, dobit će ili proširiti Grubišno Polje, Otočac, Osijek, Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Lipik, Skrad, Sisak, Kutina, Petrinja, Sinj, Drniš, Varaždin, Slatina, Virovitica, Suhopolje, i dr.

Pravo građenja na tim se nekretninama osniva na rok do 20 do 50 godina, a godišnje se naknade kreću od oko 975 kuna do iznad 80 tisuća kuna.

Na rok uglavnom od 30 godina država je lokalnim jedinicama prenijela deset nekretnina u svom vlasništvu za izgradnju i sanaciju komunalne infrastrukture, a godišnje naknade za ta zemljišta kreću se 19,10 kuna - za zemljište na kojem bi trebala biti izgrađena precrpna stanica u općini Lipovljani, do 24.420 kuna, koliko iznosi naknada za sanaciju i izgradnju sustava za komunalni otpad Kaštijun na području grada Pule.

Pravo građenja na tim se zemljištima, među ostalim, odnosi na izgradnju pročistača otpadnih voda u općini Orebić, izgradnju komunalne infrastruktre u gospodarskoj zoni Mišićka u Popovači, sanaciju komunalnog otpada u Ilovcu, ili izgradnju centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda "Divulje" i sl.

Osam nekretnina u državnom vlasništvu prenijeto je nositeljima prava građenja (uglavnom na rok od 30 godina) za ostale namjene, pa je tako Gradu Petrinji prenijeto pravo za izgradnju društvenog doma u Hrastovici, općini Donji Lapac nkeretnine su prenijete za potrebe gospodarskog oporavka i razvitka općine.

Na prenijetim državnim nekretninama gradit će se i dom za starije i nemoćne osobe u općini Sali, sabiralište za životinjski otpad u Bršadinu, sportska dvorana Zamet u Rijeci, sportsko-rekreacijski centar na području općine Suhopolje u Orešcu, dok je Križevcima na 25 godina bez naknade prenijeto pravo građenja za potrebe predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja.

Godišnja naknada za pravo građenja na tim se nekretninama kreće od 36,35 kuna (Donji Lapac) do gotovo 3.000 kuna (Grad Rijeka).

Osnivanjem prava građenja, koje je prenosivo te ga je moguće hipotekarno opteretiti, spomenute nekretnine ostaju u vlasništvu države, a nositelj prava građenja je vlasnik objekta na razdoblje na koje vrijedi pravo građenja. Istekom roka na koje je pravo građenja osnovano, vlasnik zemljišta, dakle država, postaje i vlasnik objekta, s time da dotadašnjem nositelju prava građenja duguje razliku u vrijednosti.



Hina