Info servis

HŽ podijeljen na pet zasebnih poduzeća

Hrvatske željeznice prestale su djelovati kao jedinstveno poduzeće, a umjesto jedinstvenog HŽ-a, nacionalni željeznički prijevoznik podijeljen je na pet zasebnih trgovačkih društava - HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo, HŽ Vuča vlakova, HŽ Infrastruktura i HŽ Holding.

Zadnji dan dosadašnjeg trgovačkoga društva Hrvatske željeznice bio je 29. prosinca, kada je HŽ-u stiglo rješenje Trgovačkog suda o gašenju HŽ-a i upisu u sudski registar pet novih društava, izvijestili su iz HŽ-a.

Od novih društava, najveći broj zaposlenih, njih 7.533 bit će u HŽ Infrastrukturi, društvu za upravljanje, održavanje i izgradnju željezničke infrastrukture, HŽ Putnički prijevoz imat će 1.253 zaposlena, HŽ Cargo za prijevoz tereta 2.573 zaposlenih, HŽ Vuča vlakova 2.158 zaposlenika, a HŽ Holding, društvo za poslovne usluge 235 zaposlenika.

U HŽ-u očekuju da će se nova društva, prvenstveno Putnički prijevoz i Cargo maksimalno orijentirati na korisnike, kao i da će pozitivno poslovati. Trgovačko društvo Vuča vlakova, kao interni dobavljač usluga Putničkom prijevozu i Cargu trebalo bi biti troškovno efikasno, a jedinstveno funkcioniranje sva četiri društva osigurat će se kroz društvo HŽ Holding. Sva društva na taj način dočekat će spremno liberalizaciju tržišta koja će nužno racionalizirati poslovanje društava, navode iz HŽ-a.

Podsjećaju da se, prema Zakonu o željeznici, iz proračuna financira održavanje, osuvremenjavanje i izgradnja željezničke infrastrukture.

Subvencije će se davati za poticanje putničkog i kombiniranog prijevoza, no, trebale bi, najavljuje se, nastaviti silaznim trendom zbog sve većeg udjela vlastitog prihoda od usluga prijevoza putnika i robe.

Iz Hž-a objašnjavaju da Putnički prijevoz sklapa ugovore od javnog interesa s hrvatskom Vladom, odnosno resornim ministarstvom i lokalnom upravom za usluge u putničkom prometu, a Cargo ugovore od javnog interesa s Vladom za usluge kombiniranog prijevoza.

HŽ ima vrlo dobre odnose s lokalnom samoupravom koja financira dio usluga u putničkom prijevozu putem ugovora o subvencioniranju prijevoza učenika, studenata i radnika, a riječ je o Gradu Zagrebu i desetak gradova i županija. Na tragu sadašnjih ugovora radit će se i ubuduće jer će lokalna uprava sama odlučivati hoće li plaćati željeznički ili autobusni prijevoz, navode iz HŽ-a.

Prema ranijim najavama iz HŽ-a, u 2006. se očekuje ukupni prihod u iznosu 3,8 milijardi kuna, a rashodi se planiraju u iznosu 3,6 milijardi kuna, pa se očekuje pozitivan financijski rezultat, od oko 200 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda, prihodi iz državnog proračuna iznose 2,2 milijarde kuna, što je 3,6 posto manje u odnosu na 2005., a ostalo su vlastiti prihodi HŽ-a.

HŽ je tijekom prošle godine smanjio broj radnika za 535, tako da ih je na kraju 2006. imao nešto više od 13.700. Tijekom ove godine broj zaposlenih u zasebnim željezničkim trgovačkim društvima planira se smanjiti za oko 500.



Hina