Info servis

Izvješća sa svjetskih tržišta od 21. lipnja 2002. godine

Američki su burzovni indeksi u četvrtak pali na najniže razine u ovoj godini, zbog čega je na vrijednosti izgubio i američki dolar, uslijed nastavka nasilja na Bliskom istoku te dodatnog pada raspoloženja ulagača zbog objava farmaceutske kompanije Genzyme General o očekivanom padu dobiti i najave mogućih sankcija protiv ImClone Systemsa.

Jučerašnje je trgovanje na Wall Streetu tehnološki Nasdaq indeks spustilo na najniže razine pri zatvaranju od 27. rujna, na 1.464 boda, nakon pada od 2,14 posto. Industrijski je Dow Jones, pak, zabilježio 1,36-postotni pad, na najnižu razinu od lanjskog studenog, odnosno, 9.431 bod.

"Između korporativnog kriminala, nedostatka pozitivnih vijesti o situaciji na Bliskom istoku i nešto blažih razočarenja vezanih uz dobit, ulagačima je teško s entuzijazmom ulagati svježi kapital u tržište dionica", ocjenjuje Robert Cohen, trgovac pri Credit Suisse First Boston.

Na čelu linije jučerašnjih gubitnika na američkom tržištu nalazi se biotehnološki sektor, nakon objave upozorenja o padu očekivane dobiti Genzyme Generala, koji je potom izgubio 24 posto na vrijednosti dionica, i vijesti da bi federalni regulatori mogli pokrenuti inicijativu za uvođenje sankcija protiv ImClonea, zbog neobjavljivanja pravodobnih informacija vezanih uz njegov eksperimentalan lijek za rak. Dionice su mu izgubile 21 posto na cijeni.

Jučer su također padale dionice pripadnika automobilske industrije, i to nakon što im je Morgan Stanley snizio investicijski rejting, uključujući gigante poput General Motorsa i Forda, uz obrazloženje da se u 2003. očekuje stagnacija ili pad prodaje, nakon čega su obje kompanije izgubile 4,6 posto na vrijednosti dionica.

"Pokazatelji koji dolaze iz korporativnog sektora ukazuju na to da nas čeka još jedna teška sezona dobiti a nema nikakvog katalizatora rasta", zaključuje Joseph Dorillo, trgovac pri ulagačkog tvrtki ING Financial Markets.

Situacija je s ovu stranu Atlantika jučer bila slična, pa su tako ključni europski indeksi također jučerašnji dan zaključili s gubicima. Londonski je Ftse pritom zabilježio 1,55-postotan pad, na 4.580 bodova, a frankfurtski DAX na 4.245 bodova, uz pad od 2,51 posto.

Europski su se burzovni indeksi, bilježeći gubitke peti tjedan za redom, jutros opasno približili svojim najnižim razinama nakon rujanskih terorističkih napada na Sjedinjene Države, no ulagači se i dalje nadaju u oporavak dobiti.

Londonski je Ftse indeks, tako, jutros zabilježio 0,26-postotni pad, na 4.568 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks pao 1,22 posto, na 4.193 boda.

Među gubitašima se danas najviše ističe medijska grupacija Vivendi Universal, s izgubljenih 7 posto na vrijednosti dionice, unatoč najavljenim novim planovima smanjenja dugovanja.

Dionica farmaceutske kompanije AstraZeneca izgubila je, pak, 2,6 posto na cijeni, nakon što američki FDA nije odobrio njezin lijek za ranu fazu raka prostate Casodex. Drugdje na tržištu, u telekom sektoru, Deutsche Telekom i France Telecom dosegli su nove najniže razine.

U jutrošnjem trgovanju, obilježenom omjerom broja dionica koje su gubile prema onima koje su dobivale na vrijednosti od šest prema jedan, gubitke su zabilježili gotovo svi sektori - od sektora zdravstva, preko telekoma, energetskog sektora, automobilske industrije, osiguravatelja, bankovnog sektora do tehnoloških kompanija.

Jutrošnja izvedba mnogih dionica usko je vezana uz pad dolara na najnižu razinu u dvije godine prema euru, uslijed povlačenja ulagača iz američkih sredstava. Slabiji dolar čini europski izvoz u Sjedinjene Države manje konkurentnim te umanjuje prihode preračunate u jedinstvenu europsku valutu.

Lošem raspoloženju na tržištu također je pridonio i nastavak napetosti na Bliskom istoku. "Moćan koktel sačinjen od upornih razočarenja vezanih uz očekivanja dobiti, brige oko korporativne poslovne prakse, eskalacije nasilja na Bliskom istoku i gubitka iluzija ulagača vezanih uz američka sredstva... sve to utječe na ključne igrače", ocjenjuje današnju situaciju na tržištu Deutsche Bank.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je također zabilježio gubitke, i to od 2,44 posto, na 10.354 boda.

Američki je dolar i danas na deviznim tržištima nastavio gubiti na vrijednosti u odnosu na najvažnije svjetske valute, našavši se tako na najnižoj razini u posljednje dvije godine prema euru, te najnižoj sedmomjesečnoj vrijednosti prema japanskom jenu, budući da nastavak zabrinutosti ulagača sporijim tijekom gospodarskog oporavka Sjedinjenih Država pogađa potražnju za američkim dionicama i dolarom.

Dolar je tako danas do podneva oslabio daljnjih oko 0,74 posto prema euru, na 96,51 američki cent za euro, zabilježivši pritom najnižu razinu od sredine lipnja 2000. Znatno je izgubio na vrijednosti i prema jenu, i to za oko 0,59 posto, spustivši se na 122,94 jena za dolar.

"Nema povjerenja ulagača u Sjedinjene Države", ocijenio je menadžer fonda Nikko Global Asset Management, Stuart Kinnersley, koji je nedavno prodao američke državne obveznice i kupio europske. "Dolar će ostati na nižim razinama".

S obzirom na njegov pad prema jenu te približavanju razini od 122,5 jena za dolar, kako je kazao valutni strateg u Tokyo-Mitsubishi banci Derek Halpenny, povećavaju se šanse za ponovnim intervencijama japanske središnje banke s ciljem slabljenja jena. Ona je, naime, u četiri navrata u proteklih pet tjedana prodavala jene i kupovala dolare svaki put kada bi se jen našao ispod 124 jena za dolar.

Prodaju dolara potaknuo je jučer objavljen podatak američke vlade o povećanju trgovinskog deficita u travnju na rekordnih 35,9 milijardi dolara, nakon 32,5 milijarde zabilježene u mjesecu ranije. Istodobno je objavljeno i da je manjak na tekućem računu bilance plaćanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju narastao na rekordnih 112,5 milijardi dolara, nasuprot 95,1 milijarde u prethodnom tromjesečju.

"Snažno povećanje američkog trgovinskog deficita snažno je opteretilo dolar obzirom da dolazi u vrijeme kada ionako jasno slabi interes stranih ulagača za američkom imovinom", smatra valutni strateg pri WestLB, Michael Klawitter. Osim u odnosu na dolar, euro je u takvim okolnostima ojačao i prema jenu, za oko 0,15 posto, na 118,69 jena za euro.



Hina