Info servis

Norveški energetski divovi Statoil i Norsk Hydro najavili spajanje

Norveške energetske kompanije Statoil i Norsk Hydro u ponedjeljak su objavile zajedničke planove o povezivanju svojih naftnih i aktivnosti s plinom u idućoj godini.

Nova kompanija zajednički će proizvoditi 1,9 milijuna barela nafte dnevno u 2007., a dokazane će joj zajedničke rezerve nafte i plina dosegnuti 6,3 milijardi barela ekvivalenta nafte. Norsk Hydro nastavit će i dalje poslovati i kao proizvođač aluminija.

Prema sporazumu dviju kompanija, koji još moraju odobriti njihovi dioničari i agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, dioničari Hydro-a imali bi 32,7 posto udjela u novoj kompaniji dok bi Statoilovim dioničarima pripalo preostalih 67,3 posto.

Norveški energetski divovi objavili su kako su godišnje skupštine dioničara sazvane za drugo tromjesečje 2007., a da će sporazum biti dovršen u trećem tromjesečju. Norveška država, vodeći dioničar u objema kompanijama, u svojem bi vlasništvu trebala imati 62,5 posto udružene kompanije.

"I Hydro i Statoil su razvili kompetentnost i tehnologije za koje se smatra da su među najboljima u globalnoj energetskoj industriji", kazali su predsjednici uprave Hydro i Statoila, Jan Reinas i Jannik Lindbaek u zajedničkom priopćenju.

"Zajedničkim snagama nova će tvrtka biti visoko kompetentan i financijski snažan norveški energetski šampion, s dobrim pozicijama da osigura kontinuiranu domaću izvrsnost i stvori međunarodne poslovne prilike za dugoročni rast", stoji nadalje u tome priopćenju.

Nova kompanija će zapošljavati nekih 31.000 ljudi, od čega njih otprilike 5.000 iz poslovanja s naftom i energetikom tvrtke Hydro.



Hina