Info servis

HEP: ulaganja u četverogodišnjem razdoblju 11 milijardi kuna

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u proizvodne objekte i druge dijelove elektroenergetskog sustava u četverogodišnjem razdoblju planira uložiti više od 11 milijardi kuna, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Novac za investicije HEP će osigurati iz vlastitih izvora, novih kredita ili sufinanciranjem stranih ulagača, kazao je Mravak na tradicionalnom predblagdanskom susretu HEP-a s kupcima i poslovnim partnerima.

Početkom izgradnje HE Lešće, prve hidroelektrane koja se gradi u samostalnoj Hrvatskoj, i pripremama za izgradnju novog bloka u Termoelektrani-toplani Zagreb, HEP je započeo desetogodišnji ciklus izgradnje ukupno 1.200 megavata novih elektrana, što je više od 25 posto sada instaliranih kapaciteta u Hrvatskoj. Time će HEP odgovoriti na rastuću potrošnju električne energije od oko 3 posto godišnje, rekao je Mravak.

Ocijenio je da je 2006. za HEP bila "dinamična i uspješna".

Ovu će poslovnu godinu HEP, nakon rekordnih dobiti u 2004. i 2005., također završiti sa značajnom dobiti, gotovo na razini prethodne godine, kazao je.

Nije pritom iznio točniju procjenu, a prema ranije objavljenim podatcima, neto dobit HEP-a u 2005. iznosila je 440 milijuna kuna.

Kao važnije poslovne aktivnosti u ovoj godini Mravak je naveo pregovore o sudjelovanju HEP-a u konzorciju za izgradnju LNG terminala, aktivnosti na povratu ulaganja iz republika bivše države, početne aktivnosti na joint venture projektima u zemljama jugoistočne Europe, a kao značajnu novost u financiranju projekta nedavni plasman korporacijskih obveznica u vrijednosti 500 milijuna kuna. .

Mravak je najavio da će Zagreb iduće godine obilježiti "stoljeće svjetla", sto godina od početka rada nekadašnje munjare iz 1907. i početak distribucije električne energije u Zagrebu.

Predsjednik Uprave HEP-a na današnjem je prigodnom susretu predstavnicima Caritasa uručio ček, odnosno donaciju u iznosu 300.000 kuna.

Hina