Info servis

Rijeka: počela gradnja 124 stana po POS-u

Temeljni kamen za gradnju 124 stana u dvije stambene zgrade u naselju Rujevici koji će biti izgrađeni po Programu društveno poticane stanogradnje u gradu Rijeci položio je danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Stanovi bi trebali biti završeni do kraja 2007., a iznajmljivat će se građanima koji su uvršteni na Listu prioriteta za davanje stanova u najam za razdoblje od 2002. do 2006., odnosno građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje i imaju prebivalište u Rijeci.

Program društveno poticane stanogradnje u Rijeci provodi Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke, koja će izgradnju prva 124 stana na Rujevici financirati dugoročnim zajmom od 73 milijuna kuna.

Osnivač Agencije je Grad Rijeka, a prema Zakonu o POS-u planira se izgradnja ukupno 466 stanova. U prvoj fazi projekta Rujevica, do kraja 2007., bit će izgrađena 124 stana, a u drugoj fazi 80 stanova do kraja 2008. Do kraja 2010. planira se izgradnja još 262 stana u naselju Škurinjsko Plase.

Prema procjenama, otkupna vrijednost stana neće biti veća od 910 eura za četvorni metar. Otplaćivat će se obročno na rok od 30 godina te s jednom godinom počeka.

Pri zaključenju predugovora o kupoprodaji stana kupac će morati uplatiti učešće u iznosu od 15 posto vrijednosti stana, za što je predviđena mogućnost podizanja zajma kod poslovne banke.

Grad Rijeka objavit će javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje, a nakon njihova prispijeća bit će izrađena lista kupaca.



Hina