Info servis

Nepodmirene obveze krajem listopada 11,6 milijardi kuna

Blokirane žiro račune krajem listopada ove godine u Hrvatskoj je imalo 22.016 pravnih osoba s 30.797 zaposlenih, sa ukupnim iznosom dospjelih nepodmirenih obveza od 11,64 milijarde kuna, objavila je Financijska agencija (FINA).

U odnosu na mjesec prije to je povećanje iznosa nepodmirenih naloga za 54 milijuna kuna, a u usporedbi s prosincem 2005. dospjeli neplaćeni nalozi za plaćanje veći su za 664 milijuna kuna.

Na godišnjoj razini pak, u usporedbi sa listopadom 2005., iznos nepodmirenih naloga za plaćanje u ovogodišnjem je listopadu veći za 703 milijuna kuna.

Istodobno je broj insolventnih pravnih osoba na godišnjoj razini bio veći za njih 1.637, no, broj zaposlenih u pravnim osobama sa blokiranim žiro računima na godišnjoj je razini manji za 7.849.

Obilježja evidentiranih dospjelih nepodmirenih obveza u Hrvatskoj u dužem su se razdoblju, neovisno o njihovim kretanjima, ustalila, napominju iz FINA-e.

Analizira li se stanje po djelatnostima, najveći se dio dospjelih nepodmirenih obveza odnosi na poslovne subjekte s područja trgovine, a teritorijalno su znatno ispred ostalih poslovni subjekti iz Grada Zagreba.

Po vremenskom trajanju blokada dominiraju one u trajanju dužem od godinu dana, a po osnovi nastanka pretežu one temeljene na sudskim rješenjima. Udjel sudskih rješenja krajem listopada u usporedbi s rujnom ove godine neznatno se smanjio, o čemu govori podatak da je krajem rujna bio 62,3 posto, a krajem listopada 61,6 posto.

Rasprostranjenost blokada prema djelatnostima relativno je mala, jer se, prije svega, radi o visokim iznosima u djelatnosti trgovine na veliko te u djelatnosti trgovine na malo. Riječ je o iznosu od 4.755 milijuna kuna (41,1 posto ukupnog iznosa nepodmirenih obveza) krajem rujna ove godine te o iznosu od 4.846 milijuna kuna (41,6 posto ukupnog iznosa nepodmirenih obveza) krajem listopada, navode iz FINA-e.

Manjim iznosima, ali redovito, zastupljene su i neke djelatnosti prerađivačke industrije i područje građevinarstva.



Hina