Info servis

SDA: građani mogu raspolagati "viškom" iznad deset kupljenih dionica Ine

Središnja depozitarna agencija (SDA) izvijestila je danas građane koji su tijekom javne ponude kupili dionice Ine da dionicama koje predstavljaju "višak" preko svakih deset kupljenih dionica, a za koje imaju pravu na dodjelu jedne 'bonus' dionice, ako ih ne prodaju u narednih godinu dana, mogu slobodno raspolagati, odnosno mogu njima trgovati.

SDA je danas u svom sustavu provela preknjižbu dionica Ine na račune investitora koji su sudjelovali u postupku kupnje dionica javnom ponudom, navodi se u priopćenju SDA.

Agencija će, sukladno Ugovoru između Vlade, Raiffeisenbanke Austria (RBA) i SDA, svim investitorima koji su sudjelovali u postupku kupnje Ininih dionica u roku od najviše pet radnih dana od dana preknjižbe dionica otpremiti posebnu obavijest o provedenim preknjižbama, na dopisnu adresu koju su naveli.

Iz SDA također napominju da dioničari, hrvatski građani koji imaju i žele ostvariti svoje pravo na dodatnu pogodnost (jedna dopunska dionica na svakih deset kupljenih) moraju u neprekinutom trajanju od jedne godine nad svakih deset kupljenih dionica zadržati vlasničku poziciju registriranu s izdavateljem na svom računu vrijednosnih papira u Agenciji.

"Od navedenog pravila izuzeti su jedino slučajevi nasljeđivanja, zasnivanja založnog prava na predmetnim dionicama te oduzimanja poslovne sposobnosti investitoru", stoji u priopćenju SDA.

Pritom napominju da dionicama koje predstavljaju "višak" preko tih deset kupljenih dionica, dioničari mogu slobodno raspolagati.

Kao primjer iz SDA navode da investitor koji je za uloženih 38.000 kuna stekao 22 dionice, a ne želi izgubiti pravo na dvije dopunske dionice, mora nad 20 dionica godinu dana neprekinuto zadržati vlasničku poziciju registriranu s izdavateljem, odnosno ne smije ih registrirati s brokerskim društvom, dok s preostale dvije dionice može slobodno trgovati ili na drugi način njima raspolagati - darovati ih, izvršiti fiducijarni prijenos ili slično.

Prema odluci Vlade, hrvatski građani uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost (bonus dionice) mogli su kupiti dionice Ine do maksimalnog iznosa od 38.000 kuna.



Hina