Info servis

S&P upozorio na moguće pregrijavanje infrastrukturnog sektora

Procvat infrastrukturnog sektora širom svijeta potiče razvoj mjehura nalik onome iz razdoblja pojave Internet kompanija, potičući strah od neutemeljenog rasta cijena i prekomjernog uzimanja kredita radi njihova financiranja, upozorila je u četvrtak agencija za kreditni rejting Standard & Poor's.

U ovoj godini ukupna vrijednost transakcija u infrastrukturnom sektoru koji obuhvaća transport, vodoopskrbu i opskrbu energentima te poštanske usluge trenutno iznosi 145 milijardi dolara, što je 180 posto više u odnosu na 2000. Za financiranje sličnih transakcija već je namijenjeno i novih 150 milijardi dolara, upozorila je ta agencija.

"Jasno je da je infrastrukturni sektor zbog snažne potražnje izložen mogućoj dvostrukoj opasnosti - previsokih cijena s jedne i prekomjerne primjene kredita za povećanje spekulativnog kapaciteta s druge strane, što su klasični simptomi bubrenja mjehura, nalik onima iz razdoblja pojave Internet kompanija", upozorio je izvršni direktor S&P-ove grupe za financiranje infrastrukture u Europi Michael Wilkins.

Kao glavne izvore tih opasnosti Wilkins je naveo jeftine kredite i zanimanje private equity fondova te relativno oskudnu ponudu potencijalnih meta za ulaganje.

S&P uočio je i da je svježi angažman tih fondova, na koje je u 2006. otpalo 50 posto transakcija u infrastrukturnom sektoru, potaknuo niz dvojbi vezanih za smanjenu kvalitetu kredita s obzirom na pojačani trend zaduživanja radi financiranja akvizicija i mogućeg sukoba s vladama ili regulatornim tijelima, angažiranih na zaštiti interesa potrošača.

Samo u ovoj godini osnovao je 10 novih privatnih infrastrukturnih fondova, podsjetila je agencija, upozoravajući istodobno da su neki od njih u posljednje vrijeme zabilježili lošije poslovne rezultate pa bi ulagači koji priželjkuju stabilne prinose, inače uobičajene u fondovima koji ulažu u infrastrukturu, mogli na kraju biti razočarani.



Hina