Info servis

HEP: prva tvrtka u državnom vlasništvu koja izdaje korporativne obveznice

Hrvatska elektroprivreda (HEP) prva je tvrtka u potpunom državnom vlasništvu koja izlazi na domaće tržište kapitala s izdanjem obveznica u iznosu 500 milijuna kuna, istaknuto je na današnjoj prezentaciji HEP-ovih obveznica.

Riječ je o sedmogodišnjim obveznicama (dospjeće 2013.) koje će biti izdane 29. studenoga, a 1. prosinca bit će uvrštene u Službeno tržište Zagrebačke burze.

Prezentacijom za potencijalne investitore, predstavnike banka, mirovinskih i investicijskih fondova, osiguravajućih društava i brokerskih kuća, otvorena je i knjiga upisa, koja će biti otvorena do 27. studenoga kada će se utvrditi i cijena izdanja.

Pritom će, kako je istaknuto na prezentaciji, referentni pokazatelj biti kupovni prinos sedmogodišnje kunske obveznice Ministarstva financija, uz indikativnu maržu od 0,3 ili 0,4 posto. Agenti i pokrovitelji izdanja su Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, a čelnici tih triju banaka ističu da hrvatsko tržište kapitala u ovoj godini bilježi pozitivne trendove, a studeni će obilježiti javna ponuda dionica Ine, te emisija obveznica HEP-a.

HEP izdanjem obveznica osigurava sredstva za nastavak rasta svog poslovanja i za investicije, naglasio je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Tim će se sredstvima financirati gradnja i revitalizacija proizvodnih objekata, s oko 70 milijuna kuna financirat će se dovršenje obnove optičke mreže, dio sredstava, oko 41 milijun, upotrijebit će se i za projekte toplinarstva za veće kupce, kao npr. za KBC Rebro, itd.

Čelnici HEP-a ističu da je odlukama HEP-a o izgradnji Hidroelektrane Lešće (42 megavata), te gradnji novog bloka u TE-TO Zagreb (100 MW), započeo desetogodišnji ciklus izgradnje novih proizvodnih kapaciteta ukupne snage 1.200 MW.

Tako HEP u ovoj godini planira ulaganja od 2,6 milijardi kuna, 2007. investicije će premašiti 3 milijarde kuna, a 2009. iznosit će gotovo 5 milijardi kuna.

Potencijalnim investitorima čelnici HEP-a predstavili su i poslovne rezultate tvrtke, a u ovoj se godini očekuje ukupni prihod od 10,1 milijardi kuna, što je porast od 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

HEP je 2005. ostvario neto dobit od 440 milijuna kuna, u ovoj godini dobit se procjenjuje na 291 milijun, 2007. na 177 milijuna, nakon čega bi trebala rasti.

Procijene o smanjenju dobiti u ovoj i u idućoj godini čelnici HEP-a objašnjavaju činjenicom da se cijena električne energije ne mijenja, a istodobno rastu troškovi energenata, primjerice cijena plina porasla je 20 posto, ugljena više od 30 posto.

U ovoj godini cijena električne energije nije se mijenjala, a ni u 2007. HEP neće tražiti povećanje cijena, zaključio je Mravak.



Hina