Info servis

U Osijeku Forum poslovanja nekretninama

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Osijeku je danas počeo dvodnevni 11. Forum poslovanja nekretninama, a prvog dana rada skupa posebno je bilo riječi o stjecanju prava vlasništva nekretnina za strane pravne ili fizičke osobe u Republici Hrvatskoj.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi primjetio je kako u javnosti postoji bojazan kako Hrvatska rasprodaje ili će rasprodati svoje nekretnine, pa čak i prirodna bogatstva, istaknuvši kako je jasno regulirano pod kojim uvjetima stranci mogu doći u posjed hrvatskih nekretnina.

Posebno važnim je ocijenio što stranci u Hrvatskoj mogu kupovati stanove, apartmane, poslovne prostore i neizgrađeno građevinsko zemljište samo na osnovu reciprociteta, pojasnivši da se to odnosi na one zemlje s kojima Hrvatska ima takav ugovor. To znači da stranci mogu kupovati u Hrvatskoj na osnovu identičnih uvjeta pod kojima hrvatski građani mogu kupovati u njihovim zemljama.

Ministarstvo vanjski poslova, u čijoj je nadležnosti donedavno bila prodaja hrvatskih nekretnina strancima, predalo je Ministarstvu pravosuđa, kao nadležnom ministarstvu, 4838 predmeta, odnosno stranih zahtjeva za kupnju raznih nekretnina u Hrvatskoj, a direktno je Ministarstvo pravosuđa od 25. srpnja ove godine do 1. studenog zaprimilo još 392 predmeta.

Od toga ukupnog broja zahtjeva do sada je dana suglasnost na 288 zahtjeva, 62 su odbijena, a 661 zahtjev je vraćen 'na doradu' jer nema potrebnu dokumentaciju, kazao je Koketi.

Posebno je naglasio da ukoliko se radi o stambenoj jedinici ili poslovnom prostoru koji je pod zaštitom države, tada pravo prvootkupa ima lokalna zajednica ili država. To se odnosi i na prve i druge čestice pomorskog dobra. Stranci ne mogu ni pod kojim uvjetima ništa kupiti u zaštićenim dijelovima prirode, kazao je.

Forum poslovanja nekretninama otvorio je Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, istaknuvši kako je problematika poslovanja nekretninama danas izuzetno važna za hrvatsko gospodarstvo.

U Osječko-baranjskoj županiji čak 240 tvrtki se bavi poslovanjem nekretnina i godišnje ostvaruju oko 800 milijuna kuna, kazao je Kovačević. Izrazio je zadovoljstvo što je u toj županiji do sada 25 osoba stručno osposobljeno za posrednike u nekretninama.

Tijekom dva dana na Forumu poslovanja nekretninama između ostalog bit će riječi o nacrtu prijedloga zakona o posredovanju u prometu nekretninama, te o posrednicima u prometu nekretnina kao i o pravilima poslovanja posrednika u prometu nekretnina.



Hina