Info servis

Vlada: vodeća japanska agencija povećala kreditni rejting Hrvatske

Povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske i kod četvrte vodeće svjetske rejting agencije, japanske agencije (Rating and Investment Information), u Vladi su danas ocijenili još jednim dokazom da je Hrvatska u makroekonomskom smislu stabilna zemlja.

O tome da je japanska agencija povećala kreditni rejting Hrvatske na 'trostruki B plus', izvijestio je premijer Ivo Sanader na početku sjednice Vlade.

Tomu je, rekao je, najviše pridonio napredak Hrvatske u pregovorima s EU, smanjenje proračunskog deficita, stabilan rast BDP-a te ostvarivanje strukturnih reformi, itd.

Napomenuo je da riječ o prvom povećanju kreditnog rejtinga Hrvatske kod te agencije od 1998., te da je Hrvatska u zadnjih godinu, godinu i pol dana svoj rejting uspjela povećati kod četiri vodeće svjetske agencije.

"To je jasna poruka ulagačima da je Hrvatska u makroekonomskom smislu stabilna zemlja, da odgovorno vodi javne financije", istaknuo je Sanader.

Naglašava da će ta poruka imati odjeka u poslovnim krugovima, a to utjecaj na smanjenje nezaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta, jačanje poslovne aktivnosti.

"Ohrabrenje je to da nastavimo dalje s makroekonomskom politikom, što će se vidjeti i u državnom proračunu za iduću godinu", kazao je premijer.

Naglasio je da će Hrvatska, uz zadržavanje svih socijalnih prava i investicijskih ciklusa u infrastrukturu te ispunjavanje vanjskopolitičkih ciljeva za ulazak u EU i NATO, nastaviti smanjivati deficit u idućoj godini na 2,8 posto BDP-a, a cilj je deficit u 2009. svesti na 1,5 posto BDP-a.

S današnje sjednice premijer je poručio da će Vlada inzistirati da ponuđači i potencijalni novi vlasnik Valjaonice cijevi Sisak zadrži 1.209 radnika, te njih oko 200 u Capragu.

Vlada čvrsto stoji na stajalištu da svi radnici moraju zadržati posao. Oko toga nema nikakvog spora, poručio je Sanader.



Hina