Info servis

Hrvatska: krajem rujna aktivno 45,6 posto poslovnih subjekata

Krajem rujna ove godine u Hrvatskoj je bilo registrirano 235.786 poslovnih subjekata, od čega je aktivno bilo njih 107.634 ili 45,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Razlika između registriranih i aktivnih pravnih osoba najmanja je kod trgovačkih društava. Tako je od 105.160 registrirana trgovačka društva, na kraju rujna aktivno bilo njih 82.520 ili 78,5 posto.

Od 82.517 registriranih poduzeća i zadruga aktivno je bilo njih samo 8.157 ili 9,9 posto. Ta se razlika, pojašnjavaju iz DZS-a, uglavnom odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa Zakonom o trgovačkim društvima, pa će nakon okončanja tog postupka biti brisani iz registra. Najveći broj aktivnih subjekata u ovoj skupini, njih oko osam tisuća postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkog društva.

U skupini ustanova, tijela, udruga i organizacija, na kraju rujna bilo je registrirano njih 48.109, od čega je aktivno bilo njih 16.957 ili 32,5 posto.

Najviše registriranih i aktivnih poslovnih subjekata u rujnu bilo je u području trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 37,6 posto i aktivnih 30,9 posto.

U prerađivačkoj industriji bilo je 9,4 posto od ukupno registriranih subjekata, a udio u aktivnim iznosio je 11,3 posto. Poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge imalo je udio registriranih od 12,6 posto i aktivnih od 18,1 posto, a ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti imaju udio registriranih subjekata 18,2 posto, a aktivnih 13,2 posto.

Struktura aktivnih pravnih osoba prema oblicima vlasništva ukazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik u kojem se nalazi 80,5 posto subjekata, dok je njih 1 posto u državnom vlasništvu. U mješovitom vlasništvu je 1,6 posto subjekata, u zadružnom 1,2 posto subjekata, a za 15,7 posto pravnih osoba vlasništvo se ne prati.

Podaci DZS-a s kraja rujna ove godine o teritorijalnoj raspodjeli poslovnih subjekata pokazuju da nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata ima sjedište u Gradu Zagrebu, dok je udio Zagreba za subjekte obrta i slobodnih profesija manji i iznosi 20,5 posto.

Na drugom mjestu po broju registriranih pravnih i fizičkih osoba je Splitsko-dalmatinska županija, s udjelom od 12,4 posto u registriranim te 11 posto u aktivnim subjektima.

Više od 5 posto udjela u ukupnom broju registriranih pravnih osoba imale su još tri županije, i to Primorsko-goranska (8,5 posto), Istarska (7,6 posto) i Zagrebačka (6,1 posto).



Hina