Info servis

Novi gubitci na američkim burzama

Američke blue-chip dionice u srijedu su zabilježile nove gubitke, četvrti dan uzastopce, nakon objave podatka o oštrom usporavanju industrijske aktivnosti koji je potaknuo zabrinutosti da američko gospodarstvo neće rasti dovoljno snažno kako bi korporativne zarade nastavile robustan rast.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,4 posto, na 12.031 bod. Tehnološki Nasdaq indeks kliznuo je čak 1,4 posto, na 2.334 boda.

Dionice industrijskih proizvođača i tehnoloških kompanija, vodećih po izvedbi u nekoliko posljednjih mjeseci na Wall Streetu te najosjetljivije na usporavanje gospodarskog rasta, predvodile su u srijedu padom cijena. Najveće pojedinačne gubitnice bile su pritom dionice konglomerata United Technologies, oslabjevši za 2,2 posto, i aluminijskog proizvođača Alcoe, za 1,5 posto.

Na tehnološkom tržištu najveća gubitnica bila je dionica proizvođača čipova Nvidije, potonuvši za 7,7 posto po najavi da će revidirati svoja financijska izvješća kako bi ispravila pogreške vezane uz knjiženje kompenzacijskih troškova temeljenih na dionicama.

Razlog zabrinutostima ulagača da će američko gospodarstvo oštrije usporiti rast dao je podatak američkog Instituta za upravljanje nabavom o potonuću njegova indeksa nacionalne industrijske aktivnosti u listopadu na 51,2 boda. Ta podatak uslijedio je nakon slabije od očekivanja poslovne aktivnosti u srednjeatlantskoj regiji SAD-a, objavljenog dva dana ranije, te prošlotjednog podatka o sporijem od očekivanja rastu američkog bruto domaćeg proizvoda.

"Ne čudi što je tehnološki sektor pretrpio najveći udarac. On će biti najviše pod utjecajem usporavanja gospodarskog rasta", rekao je Tim Smalls, čelnik trgovanja dionicama u brokerskoj tvrtci Execution.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su u srijedu, zaključivši tako četverodnevnu korekciju cijena uzrokovanu oštrim padom cijena dionica onih kompanija koje su razočarale ulagače svojim tromjesečnim poslovnim rezultatima. Londonski Ftse indeks porastao je 0,3 posto, na 6.149 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,4 posto, na 6.292 boda.

Hina