Info servis

Sindikati udružuju snage u borbi protiv globalizacije

Izaslanici 360 sindikata iz 150 zemalja svijeta okupili su se u utorak u Beču kako bi osnovali opsežniju organizaciju, Međunarodnu konfederaciju sindikata (ITUC), čiji će cilj biti prevladavanje postojećih podjela radi snažnijeg otpora procesu globalizacije.

ITUC će biti osnovan u srijedu na početku trodnevnog kongresa u glavnom gradu Austrije.

Organizatori se nadaju da će konsolidacija ojačati sindikate u zemljama gdje su slabi ili ugroženi i istodobno potaknuti usvajanje djelotvornijih mjera borbe protiv poslovne politike multinacionalnih kompanija koja je ocijenjena štetnom za radnike.

U utorak je tako razvrgnuta Svjetska konfederacija rada (WCL) koja će se regrupirati unutar nove konfederacije. Sličan korak očekuje se i od Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata (ICFTU).

WCL i ICFTU će pod krovom nove konfederacije zastupati više od 180 milijuna radnika širom svijeta a u konačnici će ta brojka porasti i na 190 milijuna radnika.

Novoj konfederaciji neće pristupiti Svjetska federacija sindikata (WFTU), treća po veličini grupa sindikata u svijetu, bliska komunistima. WFTU je svoju "košaricu" popratio kritikom na račun ICFTU-a zbog "kompromisa i ustupaka".

Glavni tajnik ICFTU-a i vjerojatni čelnik novog udruženja Guy Ryder ustvrdio je pak da je osnivanje nove organizacije povijesni događaj nakon višedesetljetnih podjela među sindikatima.

"ITUC će razvijati strategije sindikalne borbe na razini cijelog svijeta kako bi se suprotstavio strategijama kapitalizma", najavio je Ryder, dodajući da je u proteklih 20 godina globalizacija rezultirala značajnim padom prihoda, koji je išao nauštrb plaća a u korist kapitalu.



Hina