Info servis

Norton: strategija i njezina primjena-ključ poslovnog uspjeha

Jasno definirana strategija poduzeća i mogućnost njezina ostvarenja, razdvaja uspješne kompanije od neuspješnih te utrostručuje šanse za poslovni uspjeh u novoj, globalnoj ekonomiji, poruka je harvardskog profesora Davida Nortona s današnjeg predavanja o tehnici Balanced Scorecarda, održanog u organizaciji Poslovne škole CBA.

Balanced Scorecard je metodologija koju su harvardski profesori Robert Kaplan i David Norton prvi put predstavili 1992. godine. Autori je određuju kao pristup koji omogućuje upravljanje poslovnim pokazateljima kroz cijelu organizaciju, povezujući djelovanje zaposlenih sa strategijom, vizijom i misijom organizacije.

Model definira strateške ciljeve tvrtke na temelju kojih se odabiru ključni pokazatelji poslovanja, kao i zadatke upravljačke strukture i zaposlenika, te mjeri ostvarivanje poslovnih ciljeva.

Učinci ovakvog pristupa su, kaže Norton, povećanje prodaje, dobiti, vrijednosti dionica i općenito podizanje vrijednosti kompanije.

Prvi impuls za uvođenje Balanced Scorecarda u kompaniju mora doći od njezina vodstva, kaže Norton. Menadžment je taj koji mora spoznati neophodnost promjena u cijeloj organizaciji kako bi njezina poslovna izvedba bila bolja. Na temelju te spoznaje utvrđuje se strategija kompanije.

Slijedi prevođenje apstraktnih strategijskih pojmova u operativne termine kako bi strateški ciljevi bili razumljivi na svim organizacijskim razinama tvrtke.

"Ne možete operacionalizirati ono što ne možete opisati", kaže Norton, te naglašava da je posebno važno prevesti opće strateške smjernice u mjerljive kategorije.

Sljedeći korak je rasporediti ostvarenje dijelova strategije na pojedine dijelove organizacije. Takav pristup, tumači Norton, kroz ponovno sjedinjavanje pojedinih dijelova strategije, donosi značajne sinergijske učinke.

Učiniti ostvarenje strategije poslom svakog člana organizacije, naredni je korak koji preporučuje Norton. On izuzetno važnim drži uključenost svakog pojedinca u ostvarenje strateških ciljeva organizacije, kao i njihovu jasnu spoznaju o svojoj ulozi u tom procesu.

Konačno, Norton preporuča da rad na ostvarenju strateških organizacijskih ciljeva bude kontinuirani proces, a ne jednokratna akcija menadžmenta.

Zaključno, Norton iznosi tezu da je razlika uspješnih i neuspješnih organizacija, odnosno tvrtki, funkcija postojanja strateškog menadžmenta odnosno formalnih menadžerskih procedura te pretakanja strateških zamisli u konkretnu akciju.

Uz uvodno predavanje David Nortona, na skupu u organizaciji CBA-a detaljnije se razmatraju pojedini koraci u primjeni Balanced Scorecarda i predstavljaju najbolje prakse kompanija koje primjenjuju taj pristup.



Hina