Info servis

Armko-Smart želi preuzeti Splitsku željezaru

Predstavnici hrvatsko-ukrajinske grupacije Armko-Smart predstavili su danas u Splitu poslovne planove za razvoj splitske Željezare ukoliko je uspije dobiti na javnom natječaju koji je u tijeku.

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je 21. rujna javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 101.146 dionica koje čine 89,34 posto temeljnog kapitala Željezare Split, i to po početnoj cijeni od jedne kune, uz devet obvezujućih uvjeta. Rok za podnošenje ponuda istječe 20. studenog.

Predsjednik Uprave Armko-Smarta Vladimir Movchan kazao je da su stručnjaci ove grupacije nakon dubinskog snimanja stanja u Željezari ocijenili kako ona, kao jedini hrvatski proizvođač građevinskog čelika, ima velike tržišne potencijale koji joj jamče pozitivno poslovanje.

Armko-Smart, ustvrdio je, jamči financijsku konsolidaciju, podizanje tehnološke razine proizvodnje, zadržavanje svih radnika i zapošljavanje novih te ekološku proizvodnju prema standardima EU.

Prvi posao, kazao je Movchan, mogao bi se realizirati odmah, jer je samoborska tvrtka koja je u sastavu Armko-Smarta, ponudila željezari otkup 70.000 tona čelične žice godišnje.

Predsjednik Uprave Armko-Smarta potpisao je danas na predstavljanju svoje grupacije i socijalni sporazum s predstavnicima HUS-a, Sindikata metalaca i Radničkog vijeća Željezare kojim se obvezao da će u slučaju preuzimanja splitske Željezare zadržati sve radnike na rok od tri godine.

Predstavnici tih sindikata kazali su da potpisivanje ovakvog socijalnog sporazuma jamči očuvanje svih radnih mjesta u željezari te su pozvali i druge zainteresirane za splitsku željezaru da slijede taj primjer.

Hrvatska tvrtka Armko proizvodi armaturne mreže za građevinarstvo, a Smart group je ukrajinska tvrtka za investiranje u proizvodnju i prodaju ruda, čelika i opreme, a vlasnici su ukrajinske željezare Makeyevka te najvećeg rudnika u Ukrajini Ingulecki. Iz Armko Smart grupe ističu da u većinskom vlasništvu imaju tvrtke s više od 60.000 zaposlenih.

Kako se saznaje iz Uprave splitske Željezare osim Armko-Smart grupacije, za željezaru je zainteresirano još tridesetak investitora iz SAD-a, Italije, Austrije, Poljske, Slovenije i Hrvatske.



Hina