Info servis

IDC: rast izdataka za BI softver u Hrvatskoj

Ukupni izdaci za softver za poslovnu inteligenciju (BI softver) i pripadajuće usluge u Hrvatskoj u 2005. godini iznosili su 9,34 milijuna američkih dolara, što je za 12,7 posto više u odnosu na 2004. godinu.

Istaknuto je to danas na konferenciji pod nazivom IDC Business Intelligence Roadshow CEE 2006, koja je održana u organizaciji analitičke tvrtke IDC i okupila 270 sudionika.

Izražen u kunama, rast BI tržišta bio je nešto sporiji - oko 7 posto. Time je, nakon pada vrijednosti i općeg usporavanja rasta ukupnog hrvatskog IT tržišta tijekom 2004. godine, BI segment započeo svoj oporavak.

Za ovu godinu IDC predviđa nastavak tog trenda, dok bi do kraja desetljeća hrvatsko BI tržište trebalo zabilježiti znatno veće pozitivne pomake.

Konferencija je obuhvatila raspravu o učinkovitoj integraciji rješenja poslovne analitike u poslovne procese i sustave, smanjenju troškova informacijskih sustava korištenjem podatkovnih skladišta, izazovima integracije te o novim razinama korištenja poslovne inteligencije.

Poslovna inteligencija (Business Intelligence - BI) je skup metodologija i softverskih alata koji omogućavaju korištenje podataka iz skladišta podataka (Data Warehouse) i njihovo pretvaranje u informaciju potrebnu za donošenje poslovnih odluka.

Sustav poslovne inteligencije čine informacije i znanje o konkurenciji, kupcima i dobavljačima. Omogućava poslovno pregovaranje i brojčano argumentiran nastup prema kupcima i dobavljačima, kvalitetno operativno planiranje, praćenje ponašanja konkurencije, promatranje pojedinih tržišnih segmenata te predviđanje budućih pojava.

BI se intenzivno počeo razvijati kada su poduzeća automatizirala svoje poslovne procese, odnosno uvela različite transakcijske sustave, koji su se vrlo brzo pokazali kao generatori velikih količina podataka.



Hina