Info servis

Holjevac: Smjernice su isključivo preporuka, nisu obvezatne

Smjernice za upravljanje kreditnim rizikom koji proizlazi iz plasmana stanovništvu su isključivo preporuke, ne i obveza za poslovne banke, izjavio je danas viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Davor Holjevac.

Ne utvrđujemo i ne kažemo bankama što da rade, njihovo je diskreciono pravo da odluče da li će se Smjernica pridržavati ili ne, kazao je Holjevac.

Središnja će banka, najavio je, gledati da li se banke pridržavaju preporuka, no, u slučaju da to ne čine neće ih sankcionirati.

HNB je jučer na svojim Internet stranicama objavila Smjernice za upravljanje kreditnom rizikom koji proizlazi iz plasmana stanovništvu (fizičkim osobama), dokument sa devet smjernica za upravljanje kreditnim rizikom koji proizlazi iz svih bankovnih plasmana stanovništvu.

Upitan ne radi li se ipak o dodatnim restrikcijama, s obzirom da bi se teže dobio stambeni kredit uz preporuku iz Smjernica da hipoteka mora biti najmanje 35 posto veća od iznosa stambenog kredita, Holjevac je odgovorio da kolateral ima sekundarni efekt, odnosno da je to jedan od elemenata ocjene sposobnosti vraćanja kredita.

Ako banka ocijeni da joj je kolateral 1:1 (hipoteka u visini iznosa kredita) dostatan ona će to i napraviti, zato jer ima i druge garancije za povrat kredita, kazao je viceguverner HNB-a, ponavljajući da su Smjernice preporuka, ne i obveza.

Na upit ne pokazuje li ipak objava Smjernica zabrinutost HNB-a zbog ekspanzije kredita, Holjevac je kazao da HNB gleda sustav u cjelini, kreditni portfelj u cjelini i zanima ju kvaliteta tog portfelja. I Smjernice su usmjerene kvaliteti, ponovio je.

A Holjevac smatra da je kvaliteta porfelja zadovoljavajuća, da su i poslovne banke rigorozne u odobravanju kredita, te ističe da je naplativost kredita danih stanovništva zadovoljavajuća.

Viceguverner središnje banke također kaže da za sada nema reakcija poslovnih banaka, da većina banaka ima uređene kreditne politike.

Smatra također da su preporuke dobar put komunikacije s bankama, ali i njihovim klijentima.

HNB je već donijela i preporuke i smjernice upravljanja informacijskim sustavima, sutra može donijeti i smjernice za upravljanje kreditnim rizikom prema pravnim osobama, kazao je Holjevac.

Smjernicama za upravljanje kreditnim rizikom koji proizlazi iz plasmana stanovništvu uz ostalo se bankama preporuča da uspostave pouzdan sustav odobravanja kredita i drugih plasmana i jasno definira kriterije odobravanja, te da odrede najveći dopušteni iznos do kojeg se klijent može zadužiti, pri čemu bi kreditno nesposoban bio dužnik čija prosječna mjesečna primanja ne pokrivaju njegove prosječne mjesečne kreditne obveze, obveze s osnove operativnog i financijskog najma te druge slične obveze.



Hina