Info servis

Ikea i H and M najavili nastavak poslovne ekspanzije

Švedski lanac maloprodajnih trgovina namještajem Ikea i modna kuća H and M slijede vrlo slične strategije zahvaljujući kojima su u proteklih 60 godina stekli status najuspješnijih izvoznika u toj nordijskoj zemlji, a najavljuju i daljnje širenje poslovanja u cijelom svijetu.

Dva švedska diva zapanjujuće sliče jedan drugome, konstatirale su njihove glasnogovornice Charlotte Lindgren i Jenni Tapper.

"Njihovi utemeljitelji, Ikein Ingvar Kamprad i H and M-ov Erling Persson, poznavali su jedan drugog osobno i često su raspravljali i razmjenjivali mišljenja", naglasila je Tapper.

Ikea je utemeljena 1943. a H and M 1947., razvivši tijekom godina jednostavan model poslovanja koji je uključivao ponudu širokog raspona proizvoda po niskim cijenama kako bi se privukao što veći broj kupaca. "Kupovina bi trebala biti podjednako zabavna i za siromašne i za bogate", govorio je često Persson.

Iako obje kompanije teže vodećoj poziciji na tržištu, nijedna od njih dvije nije dosegnula priželjkivanu razinu tržišne dominacije, upozorio je Rasmus Engberg, analitičar Handelsbankena.

Istaknuta je karakteristika Ikee i H and M-a njihova globalna ekspanzija. Obje žele biti najveće na svim kontinentima i prisutne su u ogromnom broju zemalja. Ikea zapošljava 104 tisuće ljudi u 44 zemlje, ima 212 trgovina u 24 zemlje dok H and M zapošljava 50 tisuća zaposlenika u 24 zemlje i ima 1.264 trgovine.

"Ikea je prisutna u Rusiji, Kini i Japanu i čvrsto vjeruje da su te zemlje njezina buduća tržišta. Indija je, naravno, zanimljivo tržište ali je još veliko pitanje hoće li Ikea otvoriti trgovine u toj zemlji zbog propisa o inozemnom vlasništvu", ističe Lindgren.

Samo u sljedećoj fiskalnoj godini Ikea planira otvoriti 20 novih trgovina i zaposliti 10 tisuća radnika dok se H and M nada otvoriti 150 trgovina.

Druga je dodirna točka dvije kompanije njihov stil upravljanja pa tako i u jednoj i u drugoj obitelji utemeljitelja vrlo blisko sudjeluju u procesu odlučivanja a i zaposlenike se potiče da preuzmu odgovornost na određenim područjima poslovanja.

Ikea je u prošloj godini zabilježila rast prihoda od prodaje sa 14,8 milijardi na 17,3 milijarde eura i prognozira njihovo udvostručivanje u sljedećih pet do šest godina.

H and M je pak u prvih devet mjeseci ove godine ostvario prihode od prodaje od 2,1 milijarde eura, što odgovara godišnjoj stopi rasta od 10,1 posto.

Postoji ipak jedna velika razlika između dva švedska diva. Naime, dok je H and M izlistan na stockholmskoj burzi od 1974., obitelj Kamprad žestoko se protivi tom potezu.



Hina