Info servis

Tjedan strategije i poslovnih procesa od 23. do 27. listopada u Zagrebu

Za razvoj i uspjeh poslovnog sustava ništa nije važnije od ispravno definirane i implementirane poslovne strategije i upravljanja poslovnim procesima, a prema nekim procjenama za hrvatske bi tvrtke to moglo značiti i povećanje operativne djelotvornosti za 30 do 40 posto, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen Tjedan strategije i poslovnih procesa u Zagrebu.

Tjedan će se održati od 23. do 27 listopada, sastoji se od tri dijela, a uključuje i gostovanje dvojice vodećih svjetskih stručnjaka u području poslovnih strategija i poslovnih procesa - Davida P. Nortona i Roberta Kaplana.

Tako će se prvi dan, 23. listopada, u organizaciji Cotrugli Business Academy (CBA) održati Konferencija Balances Scorecard - Strateški fokusirana organizacija na kojoj će gostovati David P. Norton, a drugi dan, 24. listopada Robert Kaplan će gostovati na konferenciji Balanced Scorecard Summit za jugoistočnu Europu u organizaciji Internacionalnog centra za profesionalnu edukaciju (ICPE).

Organizatori te dvije konferencije očekuju oko 300, odnosno 350 sudionika.

Zadnja dva dana, 25. i 26. listopada održat će se 5. međunarodna konferencija o poslovnim procesima - Business Process Conference 2006. čiji su organizatori tvrtka InfoDom, Ekonomski fakultet Zagreb i Fakultet organizacije i informatike Varaždin, a pokrovitelji hrvatska Vlada i Business Process Management Institute.

Prošle je godine ta konferencija okupila više od 400 sudionika, a ove godine organizatori očekuju njih više od 500, menadžera, poduzetnika, znanstvenika i sl.

Interes je Vlade i Ministarstva gospodarstva vidjeti kako se može podruprijeti uvođenje novih procesa u trgovačka društva. Nova saznanja u vođenju poslovnih procesa važna su i za mala i srednja poduzeća, kao i za proces restrukturiranja javnih poduzeća, primjerice brodogradilišta, HŽ-a, istaknuo je pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić.

Uz svjetska iskustva, na konferencijama će biti predstavljena i iskustva domaćih tvrtki, npr. Plive, Podravke, Ericssona u primjeni Balances Scorecard koncepta.

Pojednostavljeno taj koncept, za razliku od tradicionalnih modela mjerenja koji pokazuju rezultate aktivnosti iz ranijih razdoblja, omogućuje da se predvide mogući rezultati postojećih aktivnosti, a uz financijske pokazatelje, uzima još tri grupe temeljnih pokazatelja za mjerenje poslovanja - organizacijsko učenje, upravljanje poslovnim procesima i poznavanje klijenata.



Hina