Info servis

Dionice Telekoma Slovenije na burzi

Na temelju vladine odluke o postupnoj privatizaciji Telekoma Slovenije u ponedjeljak je na Ljubljanskoj burzi počelo trgovanje dionicama te tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.

Cijena ponuđenih dionica koje su se u prvom satu kupovale po nešto više od 300 eura ubrzo je pala. Slovenski mediji, pozivajući se na mišljenja burzovnih posrednika, ocjenjuju da je njena cijena ns "sivom tržištu" bila previsoka i da će se stabilizirati na visini između 65 i 70 tisuća tolara za dionicu.

Analitičari napominju da Telekom Slovenije još nije predstavio svoje poslovne rezultate za prvu polovicu godine.

Ocijenjena vrijednost Telekoma Slovenije je oko 1,5 milijardi eura, a država kao većinski vlasnik donijela je privatizacijski model po kojemu će se preko burze prodati 49 posto dionica, 10 posto po posebnim uvjetima prodat će se građanima, a 25 posto plus jednu dionicu zadržati u državnom portfelju.

Računa se da bi strateškom partneru u roku tri godine bilo prepušteno 39 posto dionica, a računa se na strateške investitore iz zapadne Europe.

Po procijenjenoj vrijednosti Telekom Slovenije druga je najveća kompanija koja sada kotira na Ljubljanskoj burzi, odmah nakon farmaceutske tvrtke Krka iz Novog Mesta.



Hina