Info servis

London najpopularnija poslovna lokacija u Europi

London je ponovno zauzeo vodeću poziciju na popisu najpopularnijih poslovnih lokacija u Europi dok su na drugom i trećem mjestu Pariz i Frankfurt, pokazala je studija međunarodne konzultantske kuće Cushman & Wakefield.

Anketu je po narudžbi tvrtke Cushman & Wakefield proveo institut za istraživanje javnog mnijenja TNS za potrebe izrade studije "European Cities Monitor". Provedena je među vodećim europskim menadžerima.

Među prvih pet na popisu od ukupno 33 europska grada našla se još i Barcelona i Bruxelles, dok je Berlin na 8., Prag na 13., Varšava na 20., Budimpešta na 22. a Bukurešt na 29. mjestu. Na samom začelju smjestilo se Oslo, praćeno Atenom i Moskvom.

London je zauzeo prvo mjesto na ljestvici popularnosti po više kriterija, uključujući laki pristup tržištima, kvalificirano osoblje, vanjske transportne veze, telekomunikacije, dostupnost uredskog prostora, unutarnji prijevoz i broj jezika koji se govori u tom gradu.

Varšava pak prednjači po troškovima rada i povoljnom odnosu cijene i kvalitete uredskog prostora, a Dublin po poslovnoj klimi koju je kreirala vlada.

Pristup tržištima proglašen je istodobno i najvažnijim kriterijem pri odabiru lokacije.

Kada je u pitanju outsourcing, gotovo petina kompanija, njih 19 posto, premjestila je u proteklih 12 mjeseci svoje poslovne operacije u drugu zemlju a 21 posto njih razmatra tu mogućnost u sljedeće dvije godine.

Najpopularnije zemlje za outsourcing su nove članice Europske unije, te Kina i Indija, pri čemu među istočnoeuropskim lokacijama vode Moskva, Istambul i Bukurešt.

Na globalnoj razini najpopularnija je lokacija Šangaj a slijedi ga Peking i Sao Paulo.



Hina